Italské tenistky se po deseti letech dostaly do finále a mají šanci utkat se s Češkami o titul.

Italské tenistky se po deseti letech dostaly do finále a mají šanci utkat se s Češkami o titul.

Italky se staly prvním týmem, který si zajistil místo ve finále soutěže Billie Jean King Cup. V semifinále porazily slovinský tým a postoupily tak do finále po deseti letech. Poslední titul získaly Italky v roce 2013, kdy ve starém formátu soutěže porazily Rusko. Celkem již Italky ovládly týmovou soutěž čtyřikrát, v letech 2006, 2009, 2010 a právě v roce 2013.

Slovinky se naopak poprvé dostaly do semifinále soutěže Billie Jean King Cup. V základní skupině B na závěrečném turnaji porazily Austrálii a díky lepšímu poměru setů se probojovaly mezi čtyři nejlepší týmy soutěže. Následně porazily Kazachstán a zajistily si tak historický postup do semifinále.

Finále soutěže Billie Jean King Cup bude hráno v novém formátu, který nese jméno po americké tenisové legendě Billie Jean Kingové. Tento formát byl zaveden v roce 2019 a nahradil původní formát Fed Cupu. Nový formát přináší změny v počtu týmů, struktuře soutěže a způsobu hraní.

Italky a Slovinky tak budou bojovat o titul v této prestižní týmové soutěži. Finále se odehraje v termínu 1.-6. listopadu 2021 na neutrální půdě. Italky budou určitě chtít navázat na své předchozí úspěchy a získat pátý titul, zatímco Slovinky budou usilovat o historický triumf a první titul v soutěži. Bude to zajímavé finále, které určitě stojí za sledování.