Švédský „Pelikán“ vykazuje průlom na Supertalentu v Třinci

Švédský „Pelikán“ vykazuje průlom na Supertalentu v Třinci

Axel Sandin-Pellikka, osmnáctiletý švédský hokejista, se nedávno stal draftovaným hráčem týmu Detroit Red Wings v prvním kole draftu NHL. Jeho rodiče, Sandin a Pellikka, se nemohli dohodnout na tom, jaké příjmení by měl mít jejich syn, a tak ho nakonec dostal obě.

Axel se narodil v Gällivare, které se nachází 100 kilometrů za severním polárním kruhem. Už od dětství se věnoval hokeji a bruslím, protože jeho otec byl vrcholovým běžkařem. V 17 letech debutoval v nejvyšší soutěži SHL za tým Skelleftei, který je druhým nejsevernějším klubem ve Švédsku.

Na nedávném mistrovství světa do 18 let se Axel Sandin-Pellikka stal jednou z opor švédského týmu. S bilancí dvou gólů a devíti asistencí v sedmi zápasech dovedl Švédy ke stříbru a byl vybrán do All-Star týmu turnaje.

Detroit Red Wings si ho vybrali jako sedmnáctého hráče draftu a jako čtvrtého obránce. Jeho klidnou povahu a schopnost hrát s pukem si všiml i generální manažer týmu Steve Yzerman. Axel má smlouvu se švédským týmem Skelleftei do roku 2024/25, ale doufá, že se brzy prosadí i v NHL.

Axel Sandin-Pellikka je menší obránce s výškou 180 centimetrů, ale to kompenzuje svou přesnou střelou a odvahou na modré čáře. I přes svůj úspěch na juniorském mistrovství světa si uvědomuje, že si musí stále zlepšovat svou hru.

Axel nedávno cestoval z Chomutova do Třince, kde se účastnil juniorského turnaje pěti. Švédský tým zde zvítězil a Axel přispěl jedním gólem. I přes své úspěchy si uvědomuje, že si musí stále zasloužit své místo ve týmu.

Axel Sandin-Pellikka je talentovaným mladým hráčem s velkým potenciálem. Doufá, že se brzy prosadí v NHL a bude pokračovat ve stopách slavných švédských obránců jako Nick Lidström nebo Niklas Kronwall.