Skokan Koudelka prohlásil, že náš sport se ocitl ve vážné krizi a jeho záchranou je nekonvenční trenér.

Skokan Koudelka prohlásil, že náš sport se ocitl ve vážné krizi a jeho záchranou je nekonvenční trenér.

Skokanský mistr Lukáš Hlavačka hovoří o své spolupráci se zahraničními trenéry Schallertem a Bajcem, se kterými byl v minulé sezoně nespokojený. Naopak se Slovinci Trčkem a Šinkovcem si rozumí skvěle. Oba trenéři odvedli velký kus práce a jejich přístup naznačuje zlepšení v dosavadní situaci. I když jsou oba trenéři o několik let starší než Hlavačka, chybějící zkušenosti jim nevadí. Trček má na svém kontě medaili z mistrovství světa a Šinkovec pracoval v Planici. Oba trenéři se vyznačují především lidským přístupem.

Hlavačka také hovoří o svém zdravotním stavu. Měl problémy s kolenem, ale díky radám Šinkovce se mu podařilo úspěšně se vyléčit. Na trénincích může plně zatěžovat koleno a bez bolesti trénovat i skákat. Musí však ještě posilovat svaly nohy.

Trenér Trček je velmi pilný a rád by trénoval 20 hodin denně. Hlavačkovi to vyhovuje, protože je podobný typ člověka. Slovinští trenéři často musí brzdit, protože by Hlavačka nejraději ihned dělal to, co je v programu.

Hlavačka trénuje každý den a vždy s chutí. Cítí, že to má smysl a pomáhá mu to. I když je unavený, ví, že se vydal správnou cestou a nechybí mu motivace.

Na letní přípravě byli ve Slovinsku, Rakousku, Německu a Polsku. Strávili také hodně času v Liberci, kde mají výborné podmínky i pro regeneraci. Hlavačka mohl být také více s rodinou.

Po několika fádních letech se Hlavačka dočkal zajímavých změn. Začal se učit nové věci, což ho vždy bavilo. Těšilo ho, jak se postupně zlepšoval v různých činnostech. Cítí určité zadostiučinění, že se i v jeho věku daří odstraňovat chyby.

Hlavním důvodem mizérie českého skoku na lyžích je podle Hlavačky skončení generace s Poláškem, Štursem a Vančurou. Ani jim se nediví, že se rozhodli skončit, protože v době, kdy potřebovali výkonnostně růst, český skok na lyžích upadal. Hlavačka sám uvažoval o ukončení kariéry.

Hlavačka věří, že tato mizérie patří minulosti. Vrací se odpovídající přístup k závodníkům, což znamená tvrdou práci na trénincích a kamarádský přístup po nich. Kvůli změnám v posledních letech je potřeba mít odvahu a respektovat novinky a důvěřovat trenérovi.

Hlavačka doufá, že přestavba můstku K120 v Harrachově bude mít pozitivní dopad na český