Peter Schmeichel, legendární brankář, oslavuje 60. narozeniny a jeho výchova přinesla dalšího úspěšného brankáře.

Peter Schmeichel, legendární brankář, oslavuje 60. narozeniny a jeho výchova přinesla dalšího úspěšného brankáře.

, která se jmenuje Cecilie.

Peter Schmeichel se narodil 18. listopadu 1963 v Gladsaxe v Dánsku. Jeho otec byl polského původu a matka byla Dánka. Fotbalovou kariéru začal již v mládí, kdy v osmi letech hrál svý první zápas. Postupně prošel mládežnickými týmy klubu Hvidovre a později se přesunul do Brøndby Kodaň, kde se stal profesionálním fotbalistou.

V roce 1991 se Peter Schmeichel přestěhoval do Anglie, kde podepsal smlouvu s Manchesterem United. V tomto klubu prožil své nejlepší fotbalové období. Během svého působení v Manchesteru United vyhrál mnoho trofejí, včetně anglického ligového titulu, FA Cupu a Ligy mistrů. Jeho schopnosti a odvaha na hřiště ho rychle proslavily jako jednoho z nejlepších brankářú světa.

Po osmi letech v Manchesteru United se Schmeichel rozhodl opustit klub a odejít do portugalského Sportingu Lisabon. Poté krátce působil v Aston Ville a Manchesteru City, než v roce 2003 ukončil svou profesionální kariéru kvůli zdravotním problémům.

Peter Schmeichel také reprezentoval Dánsko na mezinárodní úrovni. Během své kariéry odehrál 129 zápasů za dánskou reprezentaci, což je stále rekord. Dokonce v jednom zápase zaznamenal gól. Byl také vyhlášen dánským fotbalistou roku třikrát a dvakrát byl zvolen nejlepším brankářem světa. V anketě Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků byl dokonce zařazen mezi sedm nejlepších gólmanů století.

Po ukončení fotbalové kariéry se Peter Schmeichel věnoval komentování fotbalových zápasů v médiích a také se stal investorem. Jeho syn Kasper Schmeichel následuje jeho stopy a je také profesionálním fotbalovým brankářem. V dubnu 2022 byl Kasper Schmeichel uveden do Síně slávy anglické Premier League za své vynikající výkony na hřiští. Peter Schmeichel tak má nejen slavnou fotbalovou kariéru, ale také dvě talentované děti, které pokračují v jeho stopách.