Rovanperä, nejmladší mistr světa, plánuje omezit účast na soutěžích a nabrat novou energii

Rovanperä, nejmladší mistr světa, plánuje omezit účast na soutěžích a nabrat novou energii

Kalle Rovanperä, mladý finský jezdec rallye, oznámil, že si dá pauzu od závodění v příštím roce. Rovanperä vysvětlil, že se jedná o dočasné opatření kvůli vyčerpání a že se plánuje vrátit do boje o titul v dalším roce.

Důvodem pro tuto pauzu je podle Rovanperäho jeho dlouhodobá účast v rallye, kterou provozuje již 15 let. Přestože poslední dvě sezony byly úspěšné, byly také velmi náročné psychicky i fyzicky. Rovanperä cítí, že je čas na dobíjení baterií, než se za rok vrátí na plný úvazek.

Rovanperä jezdí za tým Toyota od roku 2020 a v tomto roce se stal nejmladším jezdcem v top 3 díky třetímu místu ve Švédsku. V následujícím roce zvítězil v Estonsku jako nejmladší jezdec v historii MS a v loňském roce ve svých 22 letech překonal věkový rekord při zisku prvního titulu.

V týmu Toyota bude v příštím roce pokračovat britský vicemistr světa Elfyn Evans a Japonec Takamoto Katsuta. Stejně jako v posledních dvou letech se na vybraných závodech objeví také osminásobný světový šampion Sébastien Ogier z Francie.

Rovanperä, Evans a celkově pátý muž letošního šampionátu Ogier vyhráli každý po třech soutěžích v letošním třináctidílném šampionátu. Katsutovo nejlepší umístění bylo třetí místo ve Finsku, dosud nejlépe skončil druhý v roce 2021 v Keni.

Tímto rozhodnutím si Rovanperä dává čas na odpočinek a regeneraci, aby se mohl vrátit ještě silnější a bojovat o další tituly v rallye.