Šilhavý ukončuje svou kariéru po zápase – Fousek potvrzuje, že ve fotbale je všechno možné

Šilhavý ukončuje svou kariéru po zápase – Fousek potvrzuje, že ve fotbale je všechno možné

Český fotbalový trenér Jaroslav Šilhavý se rozhodl skončit ve funkci trenéra národního mužstva. Tuto informaci oznámil na tiskové konferenci poté, co Česká republika porazila Moldavsko 3:0 a zajistila si postup na mistrovství Evropy. Šilhavý uvedl, že tento úspěch bere jako fakt a historie ukáže, jak byl v jeho trenérské kariéře úspěšný.

Šéf Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Martin Fousek uvedl, že nevnímá absenci trenéra při losování skupin na Euro jako handicap. Podle něj je losování technickým aktem a důležité je, jak bude složení naší skupiny a kam budeme směřovat v rámci stadionů. Fousek také zdůraznil, že mezi 2. prosincem a momentem jmenování nového trenéra není takový rozestup, který by ohrozil přípravu na Euro.

Šilhavý se rozhodl odejít z reprezentace kvůli enormnímu tlaku, kterému v poslední době čelil. Již v říjnu byl ohrožen po porážce 0:3 v Albánii, ale výkonný výbor ho podržel ve funkci. Nicméně mu byla zkrácena smlouva a kontrakt vypršel 30. listopadu.

Fousek nechtěl spekulovat o tom, zda Šilhavý sám skončil. Uvedl, že ve fotbale je možné všechno a že Šilhavého zná dlouho jako odborníka. Děkoval mu za spolupráci a přeje mu úspěch v jeho nadcházející kariéře.

FAČR pověřil pětičlennou skupinu, aby navrhla nového trenéra. Fousek konstatoval, že nejdůležitější je výsledek a cílem je vybrat trenéra, který bude úspěšný.

Postup na Euro považuje Fousek za velký úspěch. Česká republika se kvalifikovala od rozdělení federace na kontinentální šampionát i poosmé. Fousek také uvedl, že do budoucna bude čím dál těžší se na Euro kvalifikovat, protože Evropa se stále více vyrovnává a neexistují již trpaslíci. Kvalifikace na mistrovství světa bude podle něj také náročná.