Chorvatsko si zajistilo postup na fotbalové Euro vítězstvím nad Arménií

Chorvatsko si zajistilo postup na fotbalové Euro vítězstvím nad Arménií

Závěrečný turnaj kvalifikace na Mistrovství Evropy ve fotbale se uskuteční příští rok v Německu a zatím jsou známi 21 z 24 účastníků. Zbývající tři postupující vzejdou z březnového play off. Losování skupin se uskuteční 2. prosince.

V jednom z nedávných zápasů kvalifikace Chorvatům zařídil výhru nad Arménií útočník Budimir, který vstřelil gól hlavou v 43. minutě. Trenér Dalić doufal, že jeho svěřenci získají před utkáním jistotu tříbodového zisku, nakonec ale postoupili na Euro i při porážce díky výsledku duelu Wales – Turecko. Chorvaté tak budou na evropském šampionátu nechybět pošesté za sebou.

Francie se v sobotu postarala o rekord kvalifikace na ME, když deklasovala Gibraltar 14:0. Nicméně ve svém posledním utkání přišla o stoprocentní bilanci, když remizovala 2:2 s Řeckem. Francouzi vedli po gólu Kola Muaniho, ale Řekové dokázali vyrovnat díky trefám Bakasetase a Ioannidise. Jediným týmem, který zvítězil ve všech zápasech kvalifikace, zůstalo Portugalsko.

Gibraltar utrpěl další vysokou porážku, tentokrát doma prohrál 0:6 s Nizozemskem. Záložník Stengs se blýskl hattrickem.

Rumunsko zdolalo na domácím hřišti Švýcarsko 1:0 a ovládlo skupinu I s pětibodovým náskokem na dnešního soupeře. Jedinou branku vstřelil útočník Alibec. Oba celky již měly jistý postup.

V konečné tabulce skupiny B se umístila na prvním místě Francie, na druhém Nizozemsko, na třetím Řecko, na čtvrtém Irsko a na posledním Gibraltar.

Ve skupině D remizovalo Wales s Tureckem 1:1 a Chorvatsko porazilo Arménii 1:0. Turecko se umístilo na prvním místě, Chorvatsko na druhém, Wales na třetím, Arménie na čtvrtém a Lotyšsko na posledním.

V skupině I vyhrálo Bělorusko nad Kosovem 1:0, Andorra remizovala s Izraelem 1:1 a Rumunsko porazilo Švýcarsko 1:0. Rumunsko se stalo vítězem skupiny, Švýcarsko skončilo druhé, Izrael třetí, Bělorusko čtvrté, Kosovo páté a Andorra šesté.