Brazílie prohrála s Argentinou a je až šestá v tabulce

Brazílie prohrála s Argentinou a je až šestá v tabulce

Zápas jihoamerických rivalů na stadionu Maracanã narušily násilnosti fanoušků, kvůli kterým utkání začalo s půlhodinovým zpožděním. Když se začalo hrát, měla navrch Brazílie, ale skórovali úřadující mistři světa. V 63. minutě se o to postaral Nicolás Otamendi hlavičkou po rohovém kopu. Šanci na zvrat domácím v závěru sebral Joelinton, který byl za strčení do protihráče vyloučen. Brazílie zaznamenala třetí prohru za sebou a vůbec první domácí porážku v kvalifikaci mistrovství světa v historii.

„Kanárci“ podlehli v boji o postup na světový šampionát potřetí v řadě, nevyhráli už čtyři duely za sebou. V tabulce mají sedm bodů a jsou až na šesté příčce. Ta jako poslední zajišťuje přímý postup na turnaj, který v roce 2026 uspořádají USA, Mexiko a Kanada. V čele pořadí je po šesti kolech se ziskem 15 bodů Argentina. Kouč Lionel Scaloni, který loni dovedl tým k titulu mistrů světa, přesto nečekaně oznámil, že zvažuje rezignaci. „Argentina potřebuje trenéra, který jí může dát veškerou energii a cítí se dobře. Já se musím zastavit a nad vším se zamyslet. A mám toho na přemýšlení opravdu hodně,“ prohlásil Scaloni, který má smlouvu do mistrovství světa v roce 2026. „Tohle není rozloučka nebo něco takového. Ale musím si všechno promyslet, protože laťka je nastavená hodně vysoko a bude náročné její úroveň udržet a stále vyhrávat,“ přidal pětačtyřicetiletý trenér.

„Ještě si o tom promluvím s předsedou svazu a potom i s hráči,“ přidal Scaloni, který se reprezentace ujal v roce 2018 a tři roky na to s ní ovládl šampionát Jižní Ameriky. Pro Argentinu šlo o první významnou trofej od triumfu na mistrovství světa v roce 1986. Na něj Scaloniho výběr navázal loni v Kataru. Trenérovo odchod nicméně zpochybnil obránce Cristian Romero. „Jsem přesvědčený, že bude pokračovat. V kabině nic neříkal a teď bude mít čas na zamyšlení. Kdyžtak ho zkusíme přemluvit,“ řekl stoper Tottenhamu.

Druhé místo v kvalifikaci patří se 13 body Uruguayi, která porazila 3:0 Bolívii a vyhrála potřetí za sebou, navíc bez inkasované branky. O vítězství Uruguaye se dvěma góly postaral Darwin Núñez a s pěti zásahy vede pořadí střelců jihoamerické kvalifikace. V dalších zápasech si Kolumbie poradila 1:0 s Paraguayí, Ekvádor stejným výsledkem zdolal Chile a Peru remizovalo 1:1 s Venezuelou.

Kvalifik