Kapitánka českých hokejistek, která nesla vlajku na olympiádě, se vrací zpět do Ruska.

Kapitánka českých hokejistek, která nesla vlajku na olympiádě, se vrací zpět do Ruska.

Kateřina Mills je jednou z nejvýraznějších postav historie českého ženského hokeje. Svou kariéru začala v národním týmu již ve čtrnácti letech a později se stala kapitánkou. S číslem 13 na dresu dovedla Česko k historickým bronzovým medailím na posledních dvou mistrovstvích světa a také k premiérové účasti na olympijských hrách v Pekingu v roce 2022. Na slavnostním zahájení olympiády byla dokonce vlajkonoškou české výpravy.

Mills pochází z Kutné Hory a v minulosti působila i v Rusku, konkrétně v týmech Agidel Ufa, Petrohrad a Vanke Rays, který hrál mezinárodní ruskou soutěž. V ruské ženské KHL dokonce dvakrát zvítězila, jednou i v dresu Ufy, a získala také stříbrné a bronzové medaile.

Vzhledem k tomu, že ukončila reprezentační kariéru, jí pravděpodobně nevadí rozhodnutí vedení Českého svazu ledního hokeje zakázat kvůli vojenskému útoku Ruska na Ukrajinu hokejistům působení v KHL a start za národní tým. Toto opatření platí i pro hokejistky.

Zatímco z českých hráčů v Rusku působí Dmitrij Jaškin, David Sklenička, Lukáš Klok, Libor Šulák a Rudolf Červený, z žen tam vedle Mills hraje již jen Pavlína Horálková. Dvaatřicetiletá obránkyně, která se v roce 2022 podílela na českém bronzovém úspěchu na MS, hraje od roku 2015 za tým Krasnojarsk.