Atlet Pistorius obdržel milost a bude propuštěn po odsouzení za vraždu přítelkyně.

Atlet Pistorius obdržel milost a bude propuštěn po odsouzení za vraždu přítelkyně.

Sedmatřicetiletý Pistorius bude z vězení propuštěn 5. ledna. Toto rozhodnutí přichází necelých 11 let poté, co v roce 2013 zastřelil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou skrze dveře koupelny. Matka Steenkampové se postavila proti propuštění Pistoriuse a ve svém prohlášení pro komisi, která se žádostí zabývala, vyjádřila pochybnosti o tom, zda se atlet ve vězení skutečně napravil a vyřešil problémy se záchvaty hněvu. June Steenkampová také vyjádřila obavy o bezpečí všech žen, které s Pistoriusem přijdou do styku. Dodala také, že smrt její dcery pro ni i pro manžela Barryho, který letos zemřel, byla obrovskou ranou.

Pistorius byl původně odsouzen na pět let za zabití z nedbalosti, ale odvolací soud překvalifikoval jeho čin na vraždu a poslal atleta za mříže na šest let. Na nátlak prokuratury mu v listopadu 2017 odvolací soud trest zvýšil na 13 let a pět měsíců. S žádostí o propuštění uspěl Pistorius na druhý pokus. V březnu byla jeho žádost zamítnuta kvůli tomu, že si neodpykal potřebné minimum z trestu. Nejvyšší ústavní soud však rozhodl, že šlo o chybu, která vznikla tím, že kvůli sérii odvolání nebylo jasné, kdy atlet bude mít nárok na podmínečné propuštění.

Pistorius se stal známým po celém světě jako atlet s amputovanými dolními končetinami, který soutěžil jak mezi paralympijskými sportovci, tak mezi sportovci bez postižení. Jeho příběh se stal inspirací pro mnoho lidí a jeho trest za zabití Steenkampové vyvolal velkou pozornost veřejnosti. Propuštění Pistoriuse po tak krátké době od jeho odsouzení vyvolává otázky o spravedlnosti a bezpečnosti pro oběti domácího násilí.