Debut Petra Čecha v britské hokejové lize přilákal zájem diváků při vítězství Belfastu.

Debut Petra Čecha v britské hokejové lize přilákal zájem diváků při vítězství Belfastu.

Bývalý český fotbalový reprezentant Petr Čech se nedávno zapojil do profesionálního hokeje a již si připsal svou první branku. Tento jednatřicetiletý rekordman v počtu startů za českou fotbalovou reprezentaci přišel do Belfastu před deseti dny na výpomoc z druholigového Oxford City Stars.

Petr Čech, vítěz Ligy mistrů s Chelsea z roku 2012, začal dnešní zápas na lavičce jako náhradník kanadského brankáře Tylera Beskorowaného. Severoirský tým, který z předchozích sedmi ligových utkání šestkrát prohrál, inkasoval jako první gól v 21. minutě. Nicméně ve druhé třetině Severní Irsko otočilo skóre a v poslední části zápasu přidalo další dvě branky.

V závěru zápasu za rozhodnutého stavu podle BBC začalo 6000 fanoušků v zaplněné hale Odyssey skandovat „my chceme Čecha“. Kanadský kouč Adam Keefe, jehož bratr Sheldon trénuje v NHL tým Toronto, jejich přání vyhověl. V čase 55:17 poslal Čecha do branky a bývalý brankář Chelsea, Arsenalu, Rennes i pražské Sparty zažil premiéru v profesionálním hokeji.

Petr Čech se začal hokeji věnovat krátce po konci úspěšné fotbalové kariéry v roce 2019 v týmu Guildford Phoenix ve čtvrté lize. Loni v listopadu přestoupil do Chelmsfordu, se kterým si letos zahrál finále poháru. V červnu odešel do Oxfordu. Na dresu nosí číslo 39, které v NHL proslavil český brankář Dominik Hašek.

Další zápas v Elite Ice Hockey League čeká Čechovy tým v neděli na ledě Nottinghamu.