České hráčky získaly divokou kartu a zajistily si místo ve finále BJK Cupu.

České hráčky získaly divokou kartu a zajistily si místo ve finále BJK Cupu.

Český tým se letos v soutěži dříve známé jako Fed Cup dostal do semifinále. Nejprve porazil v kvalifikaci Ukrajinu, poté v základní skupině v Seville zdolal obhájkyně titulu Švýcarsko a Američanky. Teprve až v boji o finále nestačil na pozdější vítězky Kanaďanky, kterým podlehl 1:2 na zápasy.

Podle předsedy Českého tenisového svazu Iva Kaderky je to brutální diplomatický úspěch a ocenění síly českého ženského tenisu. První ročník, který Česko pořádalo, byl nadpozemský úspěch a celý svět se sklání před tím, co jsme dokázali po organizační stránce ve velice krátké době zvládnout.

Český tým získal divokou kartu do finále, na kterou měla zájem řada dalších federací včetně Polska, Švýcarska nebo USA. V kritériích mělo Česko navrch, například mít hráčku v první desítce, což Česko splňuje třikrát. Divoká karta je také zprávou naší tenisové sféry, že máme v Česku diamant, který se jmenuje český tenis.

Hrálo také svou roli, že soutěž bereme velice vážně. Předseda Kaderka musel i písemně garantovat, že přivezeme to nejlepší, co máme. To garantoval, protože ví, jak naše hráčky tu soutěž berou vážně.

Kvalifikace bez českých tenistek se uskuteční 12. a 13. dubna. Finálový turnaj se odehraje stejně jako letos v listopadu v Seville.

Los kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové (12. a 13. dubna 2024):

Austrálie – Španělsko, Švýcarsko – Polsko, Francie – Velká Británie, USA – Belgie, Japonsko – Kazachstán, Brazílie – Německo, Slovensko – Slovinsko, Ukrajina – Rumunsko.