Max Verstappen zakončil sezónu Formule 1 triumfem a stále hrozí možný trest pro nizozemského jezdce.

Max Verstappen zakončil sezónu Formule 1 triumfem a stále hrozí možný trest pro nizozemského jezdce.

Závod v Abú Zabí byl jedním z nejzajímavějších závodů letošní sezóny Formule 1. Vedení si udržel Max Verstappen z Red Bullu, který dokázal odolat nátlaku Charlese Leclerca z Ferrari. Třetí pozici obsadil George Russell s Mercedesem.

Nicméně výsledky závodu se ještě mohou změnit. Mezinárodní automobilová federace (FIA) zahájila vyšetřování ohledně podezření, že někteří mechanici neměli při zastávkách v boxech správnou ochranu očí. Pokud se prokáže, že došlo k porušení pravidel, mohou být výsledky upraveny.

Závod v Abú Zabí je specifický tím, že se koná za tmy. To představuje velkou výzvu pro jezdce a týmy. Navíc výběr odstínů pneumatik je zde složitější než obvykle.

Verstappen si udržel vedení po startu a Leclerc se několikrát pokusil ho předehnat, ale bez DRS se mu to nepodařilo. Red Bull sice zmizel z dosahu Ferrari, ale Russell s Mercedesem se dostal na třetí pozici díky problémům Landa Norrise z McLarenu.

Druhá série zastávek v boxech nepřinesla dramatické změny na předních pozicích. Jenže v posledním kole zaútočil Sergio Pérez na Russella a tím teoreticky ohrozil druhé místo Mercedesu v Poháru konstruktérů. Nakonec však Pérez dostal pětisekundový trest, což ho posunulo na čtvrtou pozici a Mercedes si udržel náskok před Ferrari.

V boji o čtvrté místo v mistrovstvích světa nakonec uspěl Fernando Alonso s Aston Martinem. Leclerc se sice dotáhl na druhého místa, ale díky lepšímu umístění mohl Alonso slavit lepší pozici. O bod méně nasbíral šestý Norris z McLarenu, který si pohlídal čtvrtou pozici v Poháru konstruktérů před Aston Martinem.

Výsledky závodu v Abú Zabí tedy ještě nejsou definitivní, ale bez ohledu na to byl závod plný napětí a dramatických momentů. Fanoušci se mohou těšit na další závody a sledov