Omezení vážení mladých gymnastů trenéry v Británii kvůli prevenci zneužívání

Omezení vážení mladých gymnastů trenéry v Británii kvůli prevenci zneužívání

Nová pravidla v britské gymnastice zakazují výcvik gymnastům do 10 let a omezuje ho pro děti ve věku od 11 do 18 let pouze se souhlasem rodičů nebo opatrovníků. Dále se zjišťování hmotnosti mladých sportovců bude moci provádět pouze zdravotnickými pracovníky a to pouze z vážných lékařských důvodů, například pro sledování růstu.

Tato nová pravidla jsou reakcí na zprávu komise vedené právničkou Anne Whyteovou z roku 2020. Komise na základě 400 podnětů zjistila, že gymnasté v Británii jsou vystaveni rozsáhlému fyzickému a psychickému zneužívání ve snaze dosáhnout úspěchu.

Sarah Powellová, šéfka British Gymnastics, uvedla, že cílem těchto nových pravidel je nevidět gymnasty jako pouhé sportovce, ale jako mladé lidi, jako děti. Důležitější je jejich duševní pohoda než medaile.

Gymnastka Eloise Jotischkyová, která jako první a dosud jediná vyhrála civilní soud s British Gymnastics kvůli zneužívání ze strany trenéra Andrewa Griffithse, uvedla, že výcvik byl využíván jako trest.

Tato nová pravidla nejen zakazují přílišný výcvik mladých gymnastů, ale také se zaměřují na jejich školní docházku. Jejich cílem je ochrana dětí před fyzickým a psychickým zneužíváním a zajištění jejich celkového zdraví a pohody.