Plavky byly zakryty vrstvou sádla, první plavkyně úspěšně překonala bouři při překonávání kanálu.

Plavky byly zakryty vrstvou sádla, první plavkyně úspěšně překonala bouři při překonávání kanálu.

Gertrude Ederleová, plavkyně z New Jersey, se stala první ženou, která přeplavala Lamanšský průliv. Její nápad se zrodil během její cesty na olympijské hry v roce 1924. V té době chtěla získat tři zlaté medaile, ale nakonec se stala olympijskou šampionkou jen ve štafetě a získala dva bronzy v individuálních disciplínách.

V pouhých 18 letech potřebovala novou výzvu a rozhodla se přeplavat Lamanšský průliv, který do té doby přeplavali pouze muži. Díky svému odhodlání a schopnostem plavat v oceánu se nebála výzev, které před ní stály.

Její nápad nadchl americkou veřejnost, která byla v té době nadšená emancipací žen a bojem za jejich práva. Plavání Lamanšského průlivu se stalo symbolem síly a odvahy žen.

První pokus Ederleové nevyšel, když ji trenér po devíti hodinách vytáhl z vody, protože podle něj nevypadala zdravě. Dokonce se objevily spekulace, že jí někdo na břehu úmyslně podal jídlo nebo pití, aby svůj sen nedokončila.

Ederleová se však nevzdala a rozhodla se, že příští rok přijede lépe připravená. Její odhodlání okouzlilo i šéfredaktora listu New York Daily News, který ji začal finančně podporovat a platil jí za týdenní sloupky o její přípravě na druhý pokus.

Dne 6. srpna 1926 se Ederleová vydala na pláži u mysu Griz Nes na svou druhou cestu. Plavala kraulařským stylem a po sedmi hodinách ranního plavání se vydala k anglickému břehu. Během plavby ji podporovala její sestra Margaret, která jí z gramofonu pouštěla oblíbenou hudbu.

Po 14 hodinách a 31 minutách plavby se Ederleová doplavala na pláž v Kingsdownu. Stala se první ženou, která přeplavala Lamanšský průliv, a ještě o dvě hodiny zlepšila mužský rekord. Její výkon byl obdivován a přivítán tisíci nadšenými Angličany.

Po úspěchu se Ederleová stala skutečnou superstar. Byla obdivována a dokonce hrála sama sebe ve filmu. Nicméně tlak a zvýšená pozornost na její osobu ji příliš nevyhovovaly, a tak se stáhla do ústraní a živila se jako lektorka plavání.

V roce 1933 utrpěla vážný úraz, když spadla ze schodů a pochroumala si páté. Přesto se nevzdala plavání a stala se učitelkou plavání pro neslyšící děti.

Gertrude Ederleová se dožila úctyhodných 98 let. Její odvaha a síla změnily vnímání žen jako sportovkyň. Stala se symbolem toho, že ženy dokážou stejně jako muži dosáhnout svých cílů.