Pastrňák and Vondroušová announced as finalists for Athlete of the Year, reigning queen Ledecká absent

Pastrňák and Vondroušová announced as finalists for Athlete of the Year, reigning queen Ledecká absent

Elitní desítku svými hlasy v prvním kole určili členové Klubu sportovních novinářů. Oproti loňskému roku je ve finále stejná pouze trojice, chybí obhájkyně prvenství Ester Ledecká. Vítěz bude vyhlášen 21. prosince v Praze.

V prvním kole ankety hlasovalo 217 členů Klubu sportovních novinářů, který letos slaví 100 let od založení. Druhé kolo potrvá do 10. prosince do 12:00. Slavnostní vyhlášení ankety se uskuteční 21. prosince v Praze tradičně v hotelu Hilton. Udělena bude i cena pro sportovní legendu, juniora roku a v kategorii oddanost sportu.

V elitní desítce se letos objevuje několik nových tváří. Mezi jednotlivci se do finálové trojice nedostali obhájci prvenství, jako je například lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká, která kvůli zranění prakticky nezávodila a nedostala ani bod. Chybí také judista Lukáš Krpálek, který druhé kolo uniklo o jediné místo.

Mezi nejlepšími sportovci se letos objevuje i lukostřelba, a to díky vítězství Marie Horáčkové na mistrovství světa. V elitní desítce jsou také tenistky Markéta Vondroušová a Karolína Muchová, které se probojovaly do finále French Open a semifinále US Open. Volejbalový pár Perušič, Schweiner se také dostal mezi nejlepší.

Mezi muži je favoritem hokejista David Pastrňák, který letos poprvé v kariéře překonal hranici 100 bodů v NHL. Vedle něj se do elitní desítky dostali také oštěpař Jakub Vadlejch a tenisový pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. Dvojice se podle pravidel ankety řadí do jednotlivců.

V kolektivech se do finálové trojice nedostali obhájci prvenství – hokejová reprezentace. O vítězství se utkají stříbrní medailisté z mistrovství světa hokejistů do 20 let, bronzové hokejistky a smíšená atletická štafeta na 4×400 metrů, která mezi elitou skončila třetí. Žádný z týmů ještě mezi kolektivy nevyhrál.

Je zajímavé, že letos mezi nejlepšími sportovci je nejsilněji zastoupen tenis. Nejlepší fotbalista, kapitán reprezentace Tomáš Souček, skončil dvanáctý.

Vítěz ankety bude vyhlášen 21. prosince v Praze a stane se tak nástupcem loňského vítěze. Bude to velká událost pro český sport a fanoušky se mohou těšit na slavnostní ceremoniál.