Novák se umístil na desátém místě jen 6,5 sekundy za medailí, v celkovém pořadí Světového poháru je třetí.

Novák se umístil na desátém místě jen 6,5 sekundy za medailí, v celkovém pořadí Světového poháru je třetí.

Američanka Jessie Diggins vyhrála závod žen v běhu na lyžích v Gällivare. Česká závodnice Kateřina Janatová obsadila 34. místo.

Diggins se do Gällivare vrátila po jedenácti letech. Na trati začala velmi rychle a držela třetí pozici na pátém kilometru. Poté však trochu ztratila, ale udržela se v první desítce.

Byla jednou ze tří závodnic, které se prosadily mezi dominantními Norami, kteří obsadili kompletní stupně vítězů. Kromě Diggins byli v desítce ještě pátý Brit Andrew Musgrave a osmý Rakušan Mika Vermeulen.

Diggins, který drží třetí místo v celkovém hodnocení Světového poháru, byl překvapený vyrovnanou konkurencí. „Bylo to nasekané, ta konkurence je úplně nesmysl. Je poměrně těžké nastavit tempo, aby člověk nepřehnal, ale aby byl v kontaktu,“ řekl v rozhovoru pro média.

Možná hrálo roli i jeho nízké startovní číslo, kdy Norové měli lepší přehled o mezičasech. A také materiál mohl být důležitý. „Když jsem jel za Andersenem ve druhém okruhu, tak mi ujížděl ze sjezdu. Vypadalo to, že měli extrémně rychlé lyže. My jsme měli taky super lyže, ale oni to měli ještě o kus dál,“ popsal český reprezentant.

Byl spokojený se svým výkonem na trati. „Výkon úplně super, šel jsem úplně do krve ke konci. Fakt těžký závod. Tyhle desítky jsou hrozný očistec. Myslím si, že deváté místo je asi OK, dá se to,“ dodal.

Ženský závod ovládla Diggins. Vedla od prvního mezičasu a nakonec porazila domácí Ebbu Anderssonovou o 23,1 sekundy. Dvaačtyřicetiletá americká hvězda vyhrála patnáctý závod ve Světovém poháru v kariéře a první v této sezoně. Třetí skončila další Švédka Moa Ilarová, překvapivá vítězka nedělní dvacítky s hromadným startem v Ruce.

Janatová zůstala ve startovní listině s českou vlajkou osamocena kvůli nemoci Terezy Beranové. V této disciplíně, ve které má tři 13. místa v SP, se jí tentokrát nedařilo.

Od začátku ztrácela a zaznamenala nejhorší výsledek v sezoně. V úvodní zastávce SP v Ruce byla minulý týden třikrát ve třetí desítce. Tentokrát ji od třetí pozice dělilo přes 25 sekund a do celkového pořadí SP přidala 17 bodů za 34. místo. Na Digginsovou ztratila 2:41,2 minuty.

V neděli se v Gällivare uskuteční štafety na 4×7,5 kilometru, do kterých pošle Česko pouze mužské kvarteto.

Světový poh