Český fotbal získá finanční odměnu ve výši téměř 250 milionů korun za účast na Euro.

Český fotbal získá finanční odměnu ve výši téměř 250 milionů korun za účast na Euro.

Článek se zaměřuje na finanční odměny, které mohou získat jednotlivé země za své výsledky na fotbalovém turnaji. Vedle základní prémie za samotnou účast budou mít týmy možnost získat další finance za výsledky ve skupině, postup do vyřazovacích bojů a nakonec za dosažení finále a vítězství.

Za každý vyhraný zápas ve skupině bude tým odměněn milionem eur, za remízu pak poloviční částkou. Postup do osmifinále přinese jednotlivým asociacím 1,5 milionu eur, do čtvrtfinále 2,5 milionu eur a do semifinále dokonce 4 miliony eur. Porážka ve finále přinese finalistovi 5 milionů eur, zatímco vítěz turnaje bude odměněn o další 3 miliony eur.

Pokud by některý tým vyhrál všechna sedm utkání na turnaji, dosáhl by na maximální částku 28,25 milionu eur. Příkladem je český tým, který si na minulém kontinentálním mistrovství vydělal zhruba 378 milionů korun, včetně bonusu za účast.

Rozdělení finančních odměn mezi Fotbalovou asociací České republiky a reprezentační výběr je stanoveno před začátkem kvalifikace, avšak konkrétní poměr není veřejně znám. Prémie mohou být vyplaceny i trenérovi Jaroslavu Šilhavému, který po postupu na Euro skončil u mužstva spolu s realizačním týmem.

Celkově lze tedy říci, že úspěšné země na fotbalovém turnaji mohou získat nemalé finanční prostředky jako odměnu za své výkony. Tyto peníze mohou být důležité pro další rozvoj fotbalu v dané zemi a motivací pro hráče i trenéry dosáhnout co nejlepších výsledků.