Nová hala v Brně bude hostit ME volejbalistek v roce 2026.

Nová hala v Brně bude hostit ME volejbalistek v roce 2026.

V roce 2026 se bude konat volejbalový šampionát, který se uskuteční ve čtyřech evropských zemích. Český volejbalový svaz (ČVS) se přihlásil o pozici druhého pořadatele a o pořádání turnaje se uchází spolu s Tureckem, které podalo hlavní kandidaturu, a také s Ázerbájdžánem, Rakouskem a Švédskem.

Brno bylo informováno o přidělení pořadatelství prostřednictvím oficiálního dopisu od šéfa CEV Aleksandara Boriče. Zápasy mistrovství Evropy se budou hrát v nové brněnské hale na Výstavišti, která je momentálně ve výstavbě a měla by být dokončena na jaře roku 2026.

Český tým žen, který trénuje Jannis Athanasopoulos, bude obhajovat osmé místo, které dosáhl na posledním evropském šampionátu. Předseda ČVS Marek Pakosta již v listopadu avizoval, že přidělení pořadatelství je pouze formalitou. Svaz se zavázal udělat vše pro to, aby turnaj byl perfektně uspořádán a aby ho viděli jak volejbalové týmy, tak fanoušci a televizní diváci.

Mistrovství Evropy volejbalistek se v Česku konalo již čtyřikrát – v letech 1949, 1958, 1993 a 1997. Poslední ročník se hrál v brněnské hale Rondo, která byla následně rekonstruována a slouží nyní jako hokejová hala pro tým Kometu. V roce 2021 bylo Česko spolupořadatelem mužského mistrovství Evropy, které se hrálo v Ostravě.

Mistrovství Evropy žen by mělo být první velkou sportovní akcí, která se uskuteční v Brno Areně na Výstavišti. Předseda představenstva městské společnosti STAREZ-SPORT Jiří Nikodým je přesvědčen, že vše stihne a turnaj se bude hrát v nové hale. Brno tak potvrdí svou pověst volejbalového města číslo jedna v Česku.

Po přidělení pořadatelství se místopředseda ČVS Martin Gerža vyjádřil, že pro novou arénu to bude skvělá zahajovací akce. Před nimi je však ještě hodně práce, kterou musí odvést. Český volejbalový svaz má zkušenosti s pořádáním mezinárodních volejbalových a beachvolejbalových turnajů a věří, že se jim podaří naplnit cíle a uspořádat turnaj nejvyšší kvality.