Zdeněk, dříve známý jako Plánička, se stal slavným jako Rekordwoman a vrátil medaile.

Zdeněk, dříve známý jako Plánička, se stal slavným jako Rekordwoman a vrátil medaile.

Zdena Koubková, narozená v roce 1915, byla česká atletka, která se proslavila svými výkony v běhu na 800 metrů. Její sportovní kariéra začala ve 17 letech, kdy se začala věnovat atletice. Brzy se stala jednou z nejlepších atletek v Československu a úspěšně reprezentovala svou zemi na mezinárodních závodech.

V roce 1934 na Světových ženských hrách v Londýně zaběhla Koubková běh na 800 metrů v rekordním čase dvě minuty a 12,4 sekundy. Také získala bronzovou medaili mezi dálkařkami. Její úspěchy ji učinily populární a oblíbenou mezi fanoušky.

Nicméně, během své kariéry měla Koubková pochybnosti o svém pohlaví. Cítila se více jako muž než jako žena a měla mužské rysy ve stavbě těla a obličeji. Tyto pochybnosti se prohloubily poté, co vyšel román „Zdenin světový rekord“, který ji popisoval jako sportovkyni s mužskými rysy.

Koubková podstoupila lékařské prohlídky, které potvrdily, že má hermafroditismus s převahou mužských rysů. Byla jí provedena operace, která zdokonalila její mužský charakter pohlaví. Po operaci se vrátila do společnosti jako Zdeněk Koubek.

Po této dramatické události začal Koubek nový život. Cestoval po světě a vystupoval v kabaretech, kde se sám sebe zesměšňoval. Po návratu do Československa se usadil, pracoval jako úředník a hrál ragby. Pro ostatní byl normálním člověkem a spoluhráčem.

Koubkové byly vymazány všechny rekordy a výsledky z atletických tabulek. Nicméně, její fér přístup a odvaha si zaslouží uznání. Zemřela v roce 1986 ve věku 73 let.