Vliv zákazu fluoru na výkony krále biatlonu a nedostatek svalů v nové podobě lyžování

Vliv zákazu fluoru na výkony krále biatlonu a nedostatek svalů v nové podobě lyžování

Johannes Thingnes Bø, norský biatlonista, který ovládl čtyři z posledních pěti ročníků Světového poháru, se v letošní sezóně potýká s problémy. Před začátkem sezóny bylo očekáváno, že se opět stane dominantní postavou biatlonového světa, ale zatím se mu nedaří plnit očekávání.

Na předsezonních závodech překvapil běžeckými časy a všeobecně se očekávalo, že se Norové budou opět prosazovat. Nicméně na ostrých závodech ve švédském Östersundu Johannes Bø zaostal za svými soupeři a projevil velkou frustraci. Přiznal, že doufal, že při druhé střelbě minul pár terčů, aby nemusel lyžovat naplno až do konce.

Biatlonisté se letos musí vyrovnat s novým pravidlem, které zakazuje používání vosků s fluorem. Toto pravidlo přineslo změnu ve stylu lyžování a mnozí závodníci se s tím stále potýkají. Johannes Bø uvedl, že je teď slabší a potřebuje nabrat svaly. V úvodu sezóny se tak prosazují biatlonisté s nejsilnějším vrškem těla.

Dalším problémem je zranění lokte, které Johannes Bø utrpěl v poslední fázi přípravy. To může být důvodem jeho slabších výkonů na začátku sezóny. Stejně se trápí i další norský závodník Sturla Holm Laegreid, který je druhým mužem minulého seriálu. Oba závodníci se shodují na tom, že zákaz fluoru přinesl zásadní změnu.

Mezinárodní biatlonová unie a lyžařská federace zavedly zákaz používání vosků s fluorem od této sezóny. Všechny připravené lyže musí projít přísnou kontrolou a pokud na nich testy odhalí stopy fluoru přesahující limit, závodník dostane červenou kartu. Může sice závodit s náhradními lyžemi, ale pokud se proviní dvakrát, je vyřazen ze startovní listiny.

Johannes Bø a ostatní biatlonisté se budou muset s novými pravidly vyrovnat a najít nové strategie. Od pátku do soboty probíhá druhá zastávka Světového poháru v rakouském Hochfilzenu, kde se uvidí, jak se závodníkům povede přizpůsobit se novým podmínkám.