Jak se v armádě učí řídit, střílet a bojovat o přežití: Široký sdílí své zkušenosti s Ostravou.

Jak se v armádě učí řídit, střílet a bojovat o přežití: Široký sdílí své zkušenosti s Ostravou.

V sobotu 29. května se v Ostravě uskuteční další zápas v rámci Oktagonu, který slibuje divákům velkou podívanou. Jedním z hlavních protagonistů tohoto souboje je čtyřicetiletý český bojovník, který se těší nejvíce na zápasy ve svém rodném městě. Ostrava ho dokáže vyhecovat k neuvěřitelným výkonům a fanoušci mu dávají obrovskou podporu.

Bohužel, v poslední době se mu nedaří na domácí půdě. V prosinci loňského roku prohrál s Němcem Konradem Dyrschkou a letos v březnu podlehl krajanovi Jaroslavu Pokornému. S bilancí 13 výher a 15 porážek bude mít v sobotu obrovskou chuť uspět.

Původně se měl utkat s Němcem namibijského původu Hafenim Nafukou, ale ten kvůli zranění odstoupil. Jeho místo zaujme Angličan Stefano Catacoli. To pro českého bojovníka představuje nepříjemnost, protože se připravoval konkrétně na Nafuku, který je nebezpečný na zemi a v jistých pozicích. Musí se tedy rychle přizpůsobit na komplexnějšího soupeře, ale doufá, že předvedou divákům rozmanitější MMA.

Před zápasem si stihl zajít do kadeřnictví, trénovat v domovském gymu na rotopedu a se švihadlem, a dokonce si dopřál i večerní saunu. Na dnešní ráno měl také plánovanou saunu, těsně před oficiálním vážením. Je to opravdu nabitý program, ale bojovník je na to zvyklý.

Český fighter reagoval na videu, ve kterém mladý Němec vyhrožoval, že ho přijde zbít do jeho vlastního města. Tohle si čtyřicetiletý bojovník nenechal líbit a poslal mu zpět vzkaz, že si to odpyká a na Ostravu nezapomene. Je totiž vojákem z povolání v Armádě České republiky.

I když je vojákem, nejezdí tanky, ale je řidičem nákladního auta. Do armády nastoupil ve 26 letech a má všeobecnou vojenskou přípravu. Střílí, hází granáty a má zdravovědu. Je to různé věci každý den, navíc se v pracovní době věnuje cvičení a udržuje kondici.

Nejčastěji jezdí s tatrovkou u 73. tankového praporu. Dakar mu nikdy nebyl snem, ale možná ho v budoucnu vyzkouší. Sleduje například formuli a motorky, ale kvůli práci a rodině nemá moc času na aktivní účast v těchto sportech.

Kromě vojenského povolání se také věnuje sebeobraně a dává kurzy přežití. Je to takový přírodní člověk, má rád přírodu a naše Beskydy. V mládí ale nesnil jen o vojenské kariéře, jeho sportov