Hokejový tým Růžička a Slovan zažívá velké neúspěchy, stejně jako setkání s politikem vyvolává negativní ohlasy.

Hokejový tým Růžička a Slovan zažívá velké neúspěchy, stejně jako setkání s politikem vyvolává negativní ohlasy.

Český extraligový tým trénoval Růžička naposled vloni v říjnu, pak se v Litvínově přesunul k mládeži. Po krátké epizodě v druholigovém Ústí nad Labem přijal výzvu od Slovanu Bratislava a od konce letošního září začíná na Slovensku první zahraniční angažmá. Dosavadní bilance? 22 zápasů a jen devět výher, 29 bodů ze 66 možných.

„Slovan jde do druhé reprezentační pauzy z předposledního místa a už se nenajde nikdo, koho by to překvapilo,“ napsal na platformě X (dříve Twitter) slovenský hokejový novinář Tomáš Prokop. Poukázal tím na mizerné výkony „belasých“ zejména v nedávné době. Slovan z posledních pěti utkání vyhrál jediné, a sice na ledě nováčka z Humenného. To je také jediný tým, který ve dvanáctičlenné tabulce slovenské extraligy zůstává pod klubem z Bratislavy.

Na Slovensku postupuje do play off deset mužstev z dvanácti. Ani mezi ně se však devítinásobný mistr ligy momentálně nevejde. Před deseti dny prohráli Růžičkovi svěřenci v Michalovcích dokonce 1:10, přičemž takový výsledek se řadí k nejtrapnějším debaklům v historii klubu.

„Je to obrovská ostuda. Může se stát cokoliv, může se prohrát vyšším rozdílem, ale ne takovým způsobem,“ lamentoval na tiskové konferenci Richard Kapus, Růžičkův asistent a bývalý reprezentační útočník. Po další porážce doma se Zvolenem, při níž se proti Slovanu obrátili už i jeho vlastní fanoušci, zahrál Kapus na nedostatečnou bojovnost: „Máme v týmu hráče, kterému soupeř brnkne do nosíku, a on přestane hrát. A pak z toho padne gól. Takový hráč není hoden oblékat dres Slovanu.“

Růžička po svém příchodu zdůrazňoval, že hráči „musí lézt po čtyřech“, aby špatný start do sezony napravili, a také naznačoval, že kádrem Slovanu mohou podstatně zamíchat hráčské výměny. Povedlo se angažování kanadského útočníka Brendana Ranforda, který se stal rychle oporou mužstva a jako jediný si drží bilanci více než jednoho bodu na zápas. Ovšem opačným případem je jeho krajan Ethan Werek, který hrál v české extralize v Třinci a Hradci Králové. „Nemá ani na pivní ligu. Divil bych se, kdyby ve Slovanu zůstal,“ připsal novinář Prokop k videu ze závěru zápasu v Michalovcích, kde se Werek nesportovně ohnal hůlkou po soupeři a v bitce pak od něj dostal naloženo.

Nyní se Slovan upíná k repre