Hovorka je překvapen, že těžkopádný a vysmívaný se teď stává legendou a lidé mu tykají.

Hovorka je překvapen, že těžkopádný a vysmívaný se teď stává legendou a lidé mu tykají.

Hovorka je jedním z nováčků v nominaci trenéra Radima Rulíka na Švýcarské hokejové hry, které se rozehrají v Praze dnes ve 18 hodin proti Finsku. O víkendu je pak v Curychu čekají Švýcaři a Švédové.

„Že Radim do reprezentace Hovyho vzal, bylo malinko překvapení. Ale věděli jsme, že ho má v hledáčku, svými výkony si to zaslouží,“ popisuje Jiří Novotný, který má Hovorku dennodenně na očích coby sportovní manažer českých Budějovic.

Dvaadvacetiletý dlouhán je s bilancí čtyř gólů a sedmi asistencí v 26 zápasech nejproduktivnějším bekem Motoru a deset bodů ve statistice +/- z něj v tomto směru dělá vůbec nejúspěšnějšího hráče mužstva.

„Hraje stabilně dobře, nehapruje mu to jako v minulé sezóně, kdy měl výkyvy. Tam měl vynikající začátek, ale pak to šlo dolů,“ říká Novotný.

Hovorka přestoupil do českých Budějovic loni z prvoligové Slavie a svůj debut v extralize v úvodním kole na ledě Třince ozdobil parádní trefou pod horní tyčku hned v prvním střídání. Zbytek ročníku už pro něj tak povedený zdaleka nebyl.

Na ledě často chyboval a jeho kiksy byly leckdy ještě zvýrazněné výškou. Hovorka měří bez dvou centimetrů dva metry, váží 99 kilo. Poutal tím pozornost fanoušků, někteří ho posílali zpět do první ligy.

S takovými narážkami se setkával už jako teenager v mateřské Slavii. Než se prosadil v juniorské kategorii a do prvoligového áčka Pražanů, odešel v dorostu jako trochu vysmívaný bek do Mladé Boleslavi.

„Kluci, kteří v mládí rychle vyrostou, to mají těžké. Působí těkopádně, mají problémy s koordinací. Hovy na tom pořád musí pracovat, ještě je mladý hráč. Ale teď udělal tak velký krok, že byl oceněn pozvánkou do nároďáku,“ konstatuje bývalý reprezentační kapitán Novotný.

Postupem času překlopil Hovorka své parametry mezi silné stránky. Díky výšce daleko dosáhne a podle Novotného dobře manévruje s pukem. Na odstranění mezer v bránící činnosti pracuje v Motoru s trenérem beků Jiřím Hanzlíkem.

„Hlavně je to inteligentní kluk, který naslouchá a opravdu na těch věcech pracuje v tréninku i v zápasech. Někoho můžete ponoukat donekonečna a nevezme si to k srdci. To však není Hovyho případ,“ těší mistra světa z roku 2010 Novotného.

Po premiérovém nástupu do národního týmu si