Max Verstappen bude muset zaplatit 30 milionů za získání licence pro Formuli 1 v rekordní sezóně.

Max Verstappen bude muset zaplatit 30 milionů za získání licence pro Formuli 1 v rekordní sezóně.

Superlicence je nezbytná pro každého jezdce, který chce závodit ve světě formule 1. Tuto prestižní licenci uděluje řídící orgán tohoto sportu, Mezinárodní automobilová federace (FIA), a je dokladem dovedností a zkušeností jezdce.

Superlicence byla zavedena v 90. letech minulého století a od té doby prošla několika změnami. Jedna z nejvýznamnějších změn přišla v roce 2015, kdy do formule 1 vstoupil mladý Max Verstappen. Tehdy se FIA rozhodla přehodnotit věkové předpisy a stanovit minimální hranici na 18 let. Verstappen debutoval ve věku pouhých 17 let a 166 dní.

Aby jezdci získali superlicenci, musí splnit řadu požadavků. Kromě potřebného věku v den debutu musí mít platný řidičský průkaz a složit test ze sportovních předpisů formule 1. Ti, kteří byli držiteli superlicence v předchozích třech sezónách, mohou stále žádat o její obnovení. To znamená, že jezdci, kteří byli vyřazeni z týmu AlphaTauri, jako například Nyck de Vries, mají v dalších sezónách šanci se vrátit do formule 1.

Získání superlicence však není zadarmo. Jezdci musí zaplatit paušální poplatek za vydání této licence ve výši 10 400 eur. K tomu se přidává další poplatek ve výši 2 100 eur za každý bod, který jezdec nasbíral v předchozí sezóně. Celková částka za superlicenci tak může přesáhnout 1,2 milionu eur.

Tuto astronomickou částku za superlicenci platí tým Red Bull za svého jezdce Maxe Verstappena. Tým si to může dovolit díky tomu, že platy a odměny jezdců nejsou zahrnuty do rozpočtového limitu, který má za cíl vyrovnat podmínky účastníků šampionátu.

Verstappen již dříve kritizoval rostoucí náklady na superlicenci jako absurdní. Podle něj není správné, že jezdci musí platit tak vysoké částky, zatímco v jiných sportech se to neděje. Ačkoli platba za superlicenci není přímo spojena s výkony jezdce na trati, vyšší počet bodů z minulých sezón znamená vyšší poplatek za licenci.

Superlicence je tedy jakousi vstupenkou mezi závodnickou elitu formule 1. Je to důležitý krok pro každého jezdce, který se chce prosadit ve světě motoristického sportu a závodit na nejvyšší úrovni.