Rusové úspěšně dokončili největší halu světa, která však zůstává prázdná.

Rusové úspěšně dokončili největší halu světa, která však zůstává prázdná.

SKA Arena: Největší hokejový stadion na světě

SKA Arena v Petrohradu měla být velkou slávou pro Rusko, které chtělo ukázat světu svou schopnost pořádat velké sportovní akce. Měla se stát dějištěm domácího mistrovství světa v ledním hokeji v květnu 2023. Bohužel, kvůli vypuknutí války na Ukrajině a následným politickým sankcím, bylo Rusko zbaveno pořadatelství a hokejová federace IIHF vyloučila ruskou sbornou ze všech svých soutěží.

Petrohradská SKA Arena byla dokončena až v prosinci 2022, s podstatně menší pompou než původně plánováno. První velkou akcí, kterou hostila, bylo Utkání hvězd Kontinentální ligy, které však vyvolalo jen minimální pozornost veřejnosti.

Přesto si Rusko může být hrdé na to, že postavilo největší hokejový stadion na světě. Kapacita SKA Areny činí 21 542 míst, čímž překonává kanadské Bell Centre v Montrealu, které pojme 21 288 diváků. Tento projekt byl původně plánem oligarchy Gennadije Timčenka a jeho spolupracovníka Vladimira Putina. Původně se počítalo s kapacitou přes 22 tisíc diváků. Timčenko dokonce řekl deníku Sport-Express před zahájením výstavby: „Cílem je mít více než Kanaďané. A pokud se někdo najednou rozhodne postavit větší halu, my kapacitu ještě navýšíme a pořád budeme mít více než všichni ostatní.“

Stavba arény nebyla jednoduchá. Původně měla stát 20 miliard rublů (přibližně 5 miliard korun), ale kvůli koronavirové pandemii, nedostatku pracovníků, inflaci a rostoucím cenám materiálu se konečná cena ztrojnásobila. Pro srovnání, hala Rogers Place v kanadském Edmontonu, která byla otevřena před sedmi lety, byla i se započtením inflace asi o třetinu levnější.

Zatím chybí vytažení SKA Areny na plné obrátky. Kromě Utkání hvězd KHL je aréna téměř prázdná a koncerty se teprve plánují. Armádní klub SKA zvažuje přesun do větší haly během play-off, ale podle trenéra týmu Romana Rotenberga, syna oligarchy Borise Rotenberga, by to mělo smysl až pro příští sezonu.

Otázkou je, zda SKA dokáže stadion smysluplně zaplnit. SKA patří sice k nejnavštěvovanějším hokejovým klubům v Evropě, ale ve srovnání s severoamerickou NHL, kde jsou arény obvykle plné, zaostává. Jejich současný domovský stadion s kapacitou 12 300 diváků dokáže ve více než pětimilionovém Petrohradu bez problémů vyprodat, pokud hraje atraktivní soupeř. V jiných případech vš