Vítězkou ankety Zlatý kanár se stala wimbledonská šampionka Vondroušová.

Vítězkou ankety Zlatý kanár se stala wimbledonská šampionka Vondroušová.

Markéta Vondroušová se stala první Češkou od Petry Kvitové v roce 2014, která triumfovala na travnatých dvorcích v All England Clubu. Navíc se stala první nenasazenou hráčkou, která vyhrála tzv. open éru. Vondroušová se také probojovala do čtvrtfinále US Open a poprvé se zúčastnila Turnaje mistryň. Během roku se posunula ze 91. místa na 7. místo světového žebříčku a stala se tak nejvýše postavenou Češkou na okruhu.

Vondroušová poděkovala své rodině za jejich neuvěřitelnou podporu odmalička. I když její maminka nepřiletěla na finále Wimbledonu, sdílely to společně. Děkovala také svému týmu, bez kterého by to nešlo. Uvedla, že jsou těžké chvíle, které člověk musí překonat, ale nakonec to za to všechno stojí.

České ženy si vedly dobře i v ostatních kategoriích. Vedle Vondroušové, Siniakové a Krejčíkové vyhrály také Petra Kvitová, Karolína Plíšková a Barbora Strýcová. U mužů naposledy uspěl český tým v roce 2013 díky daviscupovému týmu.

Vondroušová získala v hodnocení Zlatého kanára 168 ze 175 hlasů a vyhrála s obrovským náskokem před Lehečkou a Karolínou Muchovou. Uvedla, že je skvělé být ve společnosti wimbledonských vítězek a že by tomu nevěřila, kdyby jí to někdo řekl loni, kdy se vracela po zranění. Má na celé ty dva týdny pěkné vzpomínky a pro všechny to bylo nečekané. Jak to skončilo, bylo neuvěřitelné.

Jako největší postup v žebříčku WTA byla oceněna finalistka Roland Garros a semifinalistka US Open Karolína Muchová. Ze 151. místa se posunula na osmou příčku. Nejlepším tenistou na vozíčku je Jiří Gregor.

Vítězové ankety Zlatý kanár 2023:

– Zlatý kanár 2023: Markéta Vondroušová

– Nejlepší český hráč: Jiří Lehečka

– Nejlepší česká hráčka: Markéta Vondroušová

– Postup na žebříčku ATP: Jakub Menšík

– Postup na žebříčku WTA: Karolína Muchová

– Deblista/Deblistka roku: Kateřina Siniaková

– Tým roku: Daviscupový tým ČR

– Talent roku – chlapci: Maxim Mrva

– Talent roku – dívky: Laura Samsonová

– Senior roku: Jiří Prutyszyn

– Nejlepší tenista na vozíčku: Jiří Gregor

– Cena prezidenta ČTS: Miroslav Máslo a Josef Číhák

– Cena prezidenta ČTS za oddanost a věrnost tenisu: Petr Huňka