Finalistka Wimbledonu se rozhodla vstoupit do řádu jeptišek po zkušenostech se šikanou a komentáři o svém vzhledu.

Finalistka Wimbledonu se rozhodla vstoupit do řádu jeptišek po zkušenostech se šikanou a komentáři o svém vzhledu.

Tragický osud tenisové hvězdy Andrey Jaegerové: Od grandslamových titulů k charitě

Andrea Jaeger, rodák z Chicaga, byla jedním z největších talentů světového tenisu. Už ve čtrnácti letech se stala profesionálkou mezi dospělými a ve svých šestnácti letech vyhrála grandslamovou trofej na French Open 1981 ve smíšené čtyřhře s Jimmym Ariasem. O rok později se probojovala do finále i v singlu, kde však podlehla Martině Navrátilové.

Jaegerová byla považována za budoucí tenisovou hvězdu a v roce 1982 se probojovala do semifinále dvouhry na Australian Open a domácím US Open. Nikdo nezpochybňoval, že brzy bude patřit mezi nejlepší hráče světa.

Ale život měl pro Jaegerovou jiné plány než tenisovou slávu. V roce 1985 ukončila kvůli zranění ramene svou kariéru. I přesto, že vydělala přes milion dolarů, peníze pro ni už nebyly důležité.

Krátce poté, co přestala hrát tenis, se rozhodla studovat teologii a připravovat se na duchovní dráhu. „Věděla jsem, že Bůh existuje. Že jsme přátelé a máme osobní vztah,“ vyprávěla Jaegerová v roce 2008 britskému listu Daily Mail. „Nikdo z mé rodiny nevěděl, že se modlím každý den mého života,“ svěřila se.

Po úspěšném dokončení teologických studií se stala řeholnicí u dominikánů. „Panuje tu přísná disciplína. Vstávám ve čtyři hodiny, modlím se a dělám svá duchovní studia, v pět nebo ve šest začínám s prací,“ líčila Jaegerová.

Její hlavní náplní jsou dobročinné aktivity a projekty zaměřené převážně na pomoc dětem. „Každý den pro ně něco děláme někde na světě,“ uvedla bývalá tenistka.

Jaegerová se však nevzdala tenisu ani při současné činnosti. V roce 2019 se zúčastnila legendárního turnaje ve Wimbledonu. Přestože ji tenis stále baví, nevzpomíná na dobu, kdy hrála na profesionálním okruhu WTA, s nadšením. Byla terčem šikany a obtěžování, včetně sexuálního. V rozhovoru pro list Independent v roce 2020 Jaegerová podrobně popisovala, jak našla žiletky ve svých botách, jak jí soupeřky nařezávaly struny u raket nebo jak komentovaly její postavu a prsa.

„Pořád jsem musela myslet na to, kdo je tady dítě. Já, nebo ony? Bylo to odporné. Opravdu nechutné,“ uvedla Jaegerová.

Přítomnost dalších lidí na turnajích ji začala obtěžovat a necítila se pohodlně ani ve společných šatnách, raději se převlékala třeba v mobilních toaletách. Jedna zamě