Jágr odložil vstup do Síně slávy. Diskutuje se o udělení výjimky podobné té, kterou obdržel Gretzky, tvrdí zámořské zdroje.

Jágr odložil vstup do Síně slávy. Diskutuje se o udělení výjimky podobné té, kterou obdržel Gretzky, tvrdí zámořské zdroje.

Jaromír Jágr, jedna z největších legend českého hokeje, se vrátil na led české extraligy. Přesné datum jeho návratu však nebylo veřejnosti známo. Nakonec si vybral utkání proti silným Pardubicím, ve kterém se představil za kladenské Rytíře. I přes porážku 3:4 si za necelých 14 minut na ledě připsal jednu asistenci.

Jágr, který je v současnosti jednapadesátiletý, se tak stal nejstarším hráčem probíhající extraligové sezony. Druhým nejstarším hráčem je liberecký obránce Lukáš Derner, kterému je „pouhých“ 40 let.

Jágrův návrat na led zaujal také ve světě. O jeho pokračující kariéře psal oficiální web NHL, britský deník Guardian nebo kanadský list Calgary Herald.

Přestože se očekávalo, že Jágr bude uveden do Síně slávy v Kanadě, kam se dosud z Čech dostali pouze Dominik Hašek a Václav Nedomanský, musí být hokejista v důchodu tři roky, než ho komise může posoudit a případně uvést jako nového člena. Jágr, který má místo mezi torontskou elitou téměř jisté, se tak dočká až v roce 2027.

Existuje však jedna výjimka, kterou komise v minulosti uplatnila již desetkrát, naposledy v případě Waynea Gretzkého, který do Síně slávy vstoupil krátce po ukončení kariéry v roce 1999. Tehdy se dohodlo, že k dalším výjimkám dojde jen v extrémních případech, například při smrtelné chorobě daného hráče.

Někteří však s takovým přístupem nesouhlasí. „Pokud Jágr někdy stráví celou sezonu bez odehraného zápasu, což by konečně spustilo tříleté odpočítávání, představenstvo Síně slávy by mu mohlo, možná dokonce mělo, udělit výjimku, jako se to stalo v případě Gretzkého,“ napsal novinář Eric Duhatschek z online deníku The Athletic.

Důvodem je, že je nepravděpodobné, že by se v budoucnu objevil hokejista jako Jágr. V NHL Jágr skončil v roce 2018, kdy mu nevyšlo angažmá v Calgary, kam se vydal po úspěšných letech na Floridě. Do historie severoamerické soutěže se zapsal dvěma Stanley Cupy, hrstkou individuálních cen a také 1921 body v základní části, které ho řadí na druhé místo celkové produktivity za Gretzkého.