Dončič dosáhl historického milníku 10 tisíc bodů v NBA a překonal legendární hranici.

Dončič dosáhl historického milníku 10 tisíc bodů v NBA a překonal legendární hranici.

Dončić se opět ukázal jako jedna z nejlepších hvězd NBA, když nedávno překonal hranici 10 tisíc nastřílených bodů v kariéře. Stalo se tak ve 358. zápase, což je v historii šestý nejrychlejší čas, který k tomuto milníku potřeboval hráč. Nejrychleji se to podařilo Wiltu Chamberlainovi za 236 zápasů, následované Michaelem Jordanem za 303 zápasů, Elginem Baylorem za 315 zápasů, Kareemem Abdul-Jabbarem za 319 zápasů, Oscarem Robertsonem za 334 zápasů a Georgem Gervinem za 355 zápasů.

Dončić potřeboval k překonání této hranice pouze 11 bodů, což se mu podařilo již v první čtvrtině utkání, ve které celkem zaznamenal 17 bodů. Tím pomohl Dallasu rychle získat dvouciferné vedení. Nicméně Phoenix se vzpamatoval a ve třetí čtvrtině otočil skóre díky výkonům Graysona Allena, který trefil 8 trojek a dal 32 bodů, a Chimezie Metua, který měl 23 bodů a 19 doskoků. Kevin Durant z týmu Brooklyn Nets naopak zaznamenal pouze 16 bodů a klesl na páté místo mezi nejlepšími střelci sezony. Nakonec však Dončić spolu s Dereckem Livelym a jeho 20 body a 10 doskoky přispěli k obratu Dallasu a klidnému závěru utkání.

Dalším úspěšným týmem byl Boston Celtics, který porazil Los Angeles Lakers 126:115 a osamostatnil se tak na čele celé soutěže. Zároveň zvýšil svůj náskok na prvním místě Východní konference, protože druhé Milwaukee prohrálo 122:129 v New Yorku a třetí Philadelphia nestačila na Miami 113:119. Boston v duelu dvou nejúspěšnějších klubů historie opět spoléhal na týmový výkon, když všichni hráči ze základní pětky dali minimálně 18 bodů. Nejvíce bodů zaznamenal Kristaps Porzingis s 28 body a 11 doskoky.

Naopak Lakers se opírali zejména o Anthonyho Davise, který nasbíral 40 bodů a 13 doskoků, ale neměl takovou podporu od spoluhráčů. Boston dobře bránil zejména LeBrona Jamese, který proměnil pouze pět střel ze hry a zůstal na 16 bodech.

Philadelphia odjela do Miami bez svého nejlepšího střelce Joela Embiida, který má poraněný kotník. Miami toho využilo a zaměřilo se v obraně na druhého nejlepšího střelce Sixers Tyrese Maxeye. Ten dnes proměnil pouze 4 z 20 střel a dal pouze 12 bodů. Díky Tobiasi Harrisovi a jeho 27 bodům a 25 bodům Kellyho Oubreho se sice Philadelphia držela, ale Miami táhl nováček Jaime Jaquez, který si vytvořil osobní rekord s 31 body a pomohl Heat k výhře. Trenér Miami Eric Spoelstra tak zůstává na Vánoce neporažený se skóre 9:0.

„Jako malý jsem hodně sledoval právě