West Ham veden Součkem zvítězil v derby, Arsenal nedokázal skórovat proti „Kladivářům“.

West Ham veden Součkem zvítězil v derby, Arsenal nedokázal skórovat proti „Kladivářům“.

Arsenal utrpěl svou první domácí porážku v této sezóně, když prohrál se West Hamem 0:2. Tato porážka znamená, že Arsenal zůstává na druhém místě tabulky a nemohl využít příležitost přeskočit Liverpool a dostat se na první místo.

West Ham otevřel skóre zápasu ve 13. minutě, kdy Tomáš Souček poslal míč do poloodkryté branky po přihrávce Jarroda Bowena. Rozhodčí několik minut zkoumal situaci u videa, zda Souček nebyl v ofsajdu před Bowenovou přihrávkou, ale nakonec gól potvrdil. Arsenal měl v prvním poločase velkou převahu, ale nejblíže ke vstřelení branky se dostal až ve 42. minutě, kdy Bukayo Saka trefil tyč.

Naopak branková konstrukce pomohla West Hamu ve 55. minutě. Konstantinos Mavropanos vyskočil na roh Jamese Warda-Prowse a odrazil míč od břevna do sítě svého bývalého klubu, čímž vstřelil svůj první gól v Premier League. Na druhé straně mohl Gabriel Jesus zvýšit skóre, ale jeho hlavička šla nad branku.

West Ham mohl ještě více zvýraznit své vítězství v nastavení, když měl Saïd Benrahma pokutový kop, ale brankář David Raya ho zlikvidoval. I tak se mohl trenér West Hamu David Moyes radovat z první výhry na hřišti Arsenalu.

V dalším dnešním utkání porazil Brighton 4:2 Tottenham. Tottenham vyšel bodově naprázdno po třech výhrách a zůstal na pátém místě tabulky. Brighton naopak tři minulé zápasy nevyhrál a táhl ho Joao Pedro, který přihrál na první branku zápasu Jacku Hinshelwoodovi a v obou poločasech proměnil pokutový kop. Kolumbijec Petvis Estupián se také blýskl nádhernou střelou zpoza pokutového území.

Tottenham, který se mohl v případě výhry dotáhnout na třetí Aston Villu, se prosadil až za stavu 4:0 pro domácí. V závěrečné desetiminutovce upravili výsledek Alejo Véliz a Ben Davies.

Aktuální tabulka anglické fotbalové ligy vypadá následovně:

1. Liverpool – 42 bodů

2. Arsenal – 40 bodů

3. Aston Villa – 39 bodů

4. Manchester City – 37 bodů

5. Tottenham – 36 bodů

6. West Ham – 33 bodů

7. Manchester United – 31 bodů

8. Brighton – 30 bodů

9. Newcastle – 29 bodů

10. Chelsea – 25 bodů

Poznámka: Everton přišel o 10 bodů jako trest za porušení finančních pravidel.