Pardubice postoupily do finále Spenglerova poháru přes Kanadu.

Pardubice postoupily do finále Spenglerova poháru přes Kanadu.

Hokejový tým HC Dynamo Pardubice se v neděli odpoledne utkal s kanadským týmem v semifinále Spenglerova poháru. Pardubice měly první šanci, ale Hyka nedokázal překonat kanadského brankáře Della. Poté se Dynamo muselo bránit v oslabení, ale gólman Klouček měl štěstí, když Joly zakončil jen do brankové sítě. V polovině třetiny nevyužil dobrou možnost Košťálek a na druhé straně nedokázal tečující Grant skórovat. Další pokusy Kousala a Košťálka také nepohnuly skóre.

Do druhé části zápasu vstoupili Kanaďané skvěle a hned v úvodních sekundách šli do vedení. Východočeši zapomněli na Hazena, který střelou bez přípravy prostřelil Kloučka. Ve 25. minutě však bylo vyrovnáno, když se do kotouče parádně opřel Radil a vymetl vzdálenější horní růžek Dellovy branky. Před polovinou zápasu si zahráli první přesilovku Pardubice, ale v oslabení ujel Ang, ale Klouček zachránil vyrovnaný stav.

Dobrou šanci nevyužil Sedlák. Ve 38. minutě sice Pardubice slavili vedoucí gól, ale po zásahu kanadské střídačky, která sáhla k trenérské výzvě, přišla Bučková rána vniveč – sudí branku odvolali kvůli Mandátově kontaktu s Dellem v jeho brankovišti. Do vedení tak šli necelé dvě sekundy před druhou přestávkou Kanaďané zásluhou Grantovy dorážky při Zohornově trestu.

Kanaďané se radovali i zkraje třetího dějství. V přesilovce nejprve propásl velkou šanci Zohorna, načež ujel do brejku ještě ve vlastním oslabení Grant, chytrým zakončením po ledě mezi betony překonal Kloučka a slavil svůj druhý dnešní gól. Joorisův zásah ze 49. minuty nemohl platit kvůli hře vysokou hůlí, i tak se ale dlouho zdálo, že Pardubice na zvrat nedosáhnou.

V 55. minutě jim ale pomohl vyhozením puku do hlediště Smith. Přesilovku brzy umocnili hrou bez brankáře a také Radil skóroval podruhé během dnešního večera. Na konci 58. minuty to Dynamo zkusilo znovu bez Kloučka a i v tomto případě přinesl risk ovoce, když na 3:3 vyrovnal v čase 58:37 Kaut. Ani to však ještě nebylo ze strany Dynamo všechno. O 44 sekund později totiž dokonal fantastický obrat Paulovič. Za tři minuty a 17 sekund bylo po třech trefách Pardubic více jinak, zaskočená Kanada už na vyrovnání nedosáhla.

Davos je ve finále po 11 letech a rozhodl o tom po 51 sekundách nastavení Henrik Haapala. Domácí dostal v 5.