Dítě bez nervů připravuje omeletu, pizzu a postupuje do finále – Svět šipek ohromen.

Dítě bez nervů připravuje omeletu, pizzu a postupuje do finále – Svět šipek ohromen.

Český teenager Luke Littler se stal senzací letošního mistrovství světa v šipkách. Ve svých šestnácti letech vyhrál finále mistrovství do 23 let, následně získal titul v kategorii do 18 let a čtyři dny před Vánocemi si odbyl debut na MS dospělých v londýnském Alexandra Palace.

V semifinále Littler deklasoval Nizozemce Christiana Kista 3:0 s průměrem 106,12 bodu na tři šipky. Stal se tak nejmladším hráčem, který kdy na MS vyhrál jediný zápas. Poté postupoval dál a večer ho čeká velké finále.

Littlerova cesta na vrchol byla plná překvapení a jeho výkony zaujaly nejen fanoušky, ale i odborníky. V semifinále porazil šampiona z roku 2018 Roba Crosse 6:2, aniž by mu dal šanci, přestože Cross hrál velmi dobře.

Littler má již jistých 200 tisíc liber (přes 5,5 milionu korun) a jako šampion by si přišel dokonce na 500 tisíc. V Anglii, kolébce šipkového sportu, je obklopen masivním zájmem fanoušků a médií. Nicméně se zdá, že to s ním nic nedělá.

Na otázku, jak se bude připravovat na finále, odpověděl, že udělá to, co vždy. Ráno si dá omeletu se šunkou a sýrem, přijde do haly, sní pizzu a potrénuje.

Littler si užívá pozornost, kterou na něj fanoušci a média věnují. Rád rozdává fotky a autogramy a je zván na různé akce, například na fotbalové zápasy Arsenalu a Tottenhamu.

Média se také zajímají o jeho partnerku Eloise Milburnovou. Seznámili se online při hraní FIFA na Xboxu a spojila je láska k fotbalu a šipkám. Eloise pracuje jako kosmetická poradkyně a zpívá jako Adele.

Littler žije obyčejným životem teenagera. Kromě šipek rád hraje na Xboxu a chodí do školy. Jeho vášní jsou šipky od útlého dětství. Začal hrát na malém dětském terči ve věku 18 měsíců a postupně přešel na klasický terč. Brzy začal vyhledávat zápasy a přišel do akademie Karla Holdena.

Littler se výrazně odlišuje svou postavou i chováním od ostatních šestnáctiletých. Na terči se chová jako zkušený profesionál a nezdráhá se hrát si s publikem. Přesto je však chladnokrevný a bez nervů.

Ve finále se utká se svým krajanem a jmenovcem Lukem Humphriesem, který byl před turnajem považován za největšího favorita. Souboj o titul slibuje strhující podívanou.

Littler a Humphries se před čtyřmi lety střetli na hospodském turnaji. Nyní si proti sobě zahrají nejprestižnější možný zápas.