Rezignace Šmicera, Rosického a dalších členů. Sportovní rada vyjádřila nespokojenost s pravomocemi.

Rezignace Šmicera, Rosického a dalších členů. Sportovní rada vyjádřila nespokojenost s pravomocemi.

Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky (FAČR) rozhodl o ukončení činnosti sportovní rady, která byla zřízena předloni v březnu. Toto rozhodnutí bylo zveřejněno na webových stránkách FAČR. Sportovní rada měla široký záběr a měla poskytovat svůj pohled na reprezentační výběry, mládež, akademie, strukturu soutěží a post technického ředitele.

Původně se do rady dostalo sedm členů, mezi nimi bývalí reprezentanti a současní kluboví funkcionáři Tomáš Rosický a Zdeněk Grygera, skaut Jan Říčka, mládežnický trenér Antonín Barák starší, současný sportovní manažer druholigové Zbrojovky Brno Zdeněk Psotka a bývalý reprezentační mluvčí a člen hnutí F-evoluce Ondřej Lípa.

Rada se později na několika postech obměnila, ale Rosický, Grygera, Říčka, Lípa a Psotka zůstali. Postupně se přidali trenér Verner Lička, Hana Výmolová a sekretář Matěj Čmejla.

Sportovní rada si představovala, že bude mít větší vliv na rozhodování. S vedením FAČR a předsedou asociace Petrem Fouskem se však shodla na výběru nového trenéra české reprezentace, kterým se stal Ivan Hašek.

„Právě ohledně pravomocí Sportovní rady panoval v poslední době názorový rozpor, který zcela nevyřešilo ani listopadové jednání s vedením FAČR. To přitom její obsazení před necelými dvěma lety iniciovalo, protože poradní orgán na sportovní témata ve strukturách asociace chyběl,“ uvedla FAČR v prohlášení.

„To však nemůže změnit skutečnost, že rozhodovací pravomoc a zodpovědnost nese pouze výkonný výbor FAČR, stejně jako v jakékoliv jiné asociaci či ve FIFA a UEFA. Navzdory aktuálnímu rozhodnutí členů Sportovní rady přinesla vzájemná spolupráce řadu pozitiv. Vedení asociace i proto jejich rozhodnutí respektuje a za odvedenou práci jim děkuje,“ dodala asociace.