Začátek Dakaru s prologem, Loprais skončil druhý mezi kamiony, motocyklista Podmol ztracen

Začátek Dakaru s prologem, Loprais skončil druhý mezi kamiony, motocyklista Podmol ztracen

Rally Dakar 2022: Začátek soutěže s vysokou laťkou

Rallye Dakar 2022 odstartovala s velkým očekáváním a vysokou laťkou. Trať byla náročná, vedla jak v písku, tak mezi skalami a v kaňonech, což způsobovalo navigační chyby. Prolog byl důležitý i proto, že nejlepším týmům umožnil vybrat si startovní pozici do dalších etap. Výsledky prologu se však nepočítaly do celkového času rallye, všichni odstartovali „od nuly“ podle nových pravidel.

Českým zástupcům se tradičně dařilo nejlépe v kategorii kamionů. Aleš Loprais s vozem Praga skončil druhý, ztratil pouze 16 sekund na obhájce vítězství Januse van Kasterena. V nejlepší pětce se umístili také jezdci týmu Tatra Buggyra ZM Racing. Jaroslav Valtr obsadil čtvrté místo a Pascal de Baar skončil hned za ním. Na šesté příčce byl Martin Macík mladší v Ivecu.

V kategorii automobilů začal Martin Prokop svůj útok na top 10 devátým nejlepším časem. Trať byla náročná s měkkým pískem a hodně navigace, ale Prokop se s tím popral. Ztratil pouze tři a půl minuty na vítězného Mattiase Ekströma v Audi. Druhý dnes dojel Američan Seth Quintero s Toyotou, který přešel do kategorie automobilů jako úřadující šampion „buginové“ kategorie SSV. Třetí byl devítinásobný mistr světa v rallye Sébastien Loeb ve voze Prodrive Hunter. Obhájce prvenství Násir Attíja s dalším Prodrivem udělal drobnou navigační chybu a skončil dvanáctý.

Mezi motocyklisty si z českých zástupců vedl nejlépe Martin Michek. Jezdec týmu Orion – Moto Racing Group se jen o 13 sekund nedostal do první desítky, skončil jedenáctý. „Trať byla po těch motorkách a čtyřkolkách extrémně rozbitá, už tam byla nebezpečná místa. Trefil jsem několik šutrů zaváté pískem. A to jsem jich ještě hodně jel,“ popsal Michek svůj vstup do Rallye Dakar. Za vítězným Toshou Schareinou ze Španělska zaostal o minutu a 11 sekund.

Velmi dobře si s navigací poradil také český jezdec Dušan Drdaj, který obsadil 28. místo. „Jediný problém nastal, když na 21. kilometru ztěžkla navigace, která dala zabrat i zkušenějším borcům. Tam jsem ztratil i já. Jinak jsem byl v cíli jako nejlepší nováček. To nic neznamená, máme za sebou jen první den. Budu bojovat dál tvrdě,“ uvedl.

Horší start měl navrátilec Libor Podmol, který dojel až na 111. místě se 14minutovou ztrátou. „Nečekal jsem, že se ztrát