Neshoda s vedením FAČR vedla k rezignaci Šmicera a jeho kolegů

Neshoda s vedením FAČR vedla k rezignaci Šmicera a jeho kolegů

Sportovní rada Fotbalové asociace České republiky (FAČR) nedávno oznámila svou rezignaci. Rada, která byla zřízena jako poradní orgán výkonného výboru FAČR, měla poskytovat svůj pohled na různé oblasti fotbalu, včetně reprezentací, mládeže, akademií a soutěžní struktury.

Důvodem rezignace rady byl nesoulad s vedením asociace ohledně role a významu sportovní rady a jejích doporučení ve sportovní oblasti fungování FAČR. Rada se snažila posílit pozici technického ředitele, jasně definovat odpovědnosti a kompetence ve sportovní struktuře asociace, prioritizovat investice a úspory a podporovat výchovu hráčů a trenérů.

Rada si byla vědoma toho, že má pouze poradní roli a nemá ambice řídit český fotbal. Jejím cílem bylo, aby se vedení asociace skutečně zabývalo jejími doporučeními a analýzami, protože se tato práce věnovala zodpovědně a s cílem pomoci českému fotbalu.

Sportovní rada byla sedmičlenným orgánem, který zahrnoval bývalé reprezentanty a současné funkcionáře, jako je například Vladimír Šmicer, Tomáš Rosický, Zdeněk Grygera a další. Později se rada obměnila a do čtvrtka zůstali ve funkci Šmicer, Grygera, Rosický, Jan Říčka a Ondřej Lípa. Psotku s Barákem nahradili prezident Unie českých trenérů Verner Lička a Hana Výmolová za ženský fotbal.

Rezignace sportovní rady je důležitou událostí v českém fotbale a bude zajímavé sledovat, jak se vedení asociace postaví k jejím doporučením a jakým způsobem se budou dále rozvíjet jednotlivé oblasti fotbalu v České republice.