Junioři českého hokeje překvapili i kanadského odborníka: Větší vzrůst zájmu o český hokej nebyl dlouho vidět.

Junioři českého hokeje překvapili i kanadského odborníka: Větší vzrůst zájmu o český hokej nebyl dlouho vidět.

Úspěchy českého hokeje v juniorských kategoriích byly v minulosti nezanedbatelné. Po osamostatnění České republiky se čeští hokejisté mohli pyšnit titulem nejlepšího týmu na světě. Vyhráli Turnaj století v Naganu a ze světového šampionátu přivezli šest medailí, z toho čtyři zlaté. Na mistrovství světa v roce 2005, kam přijela neobvykle nažhavená mužstva díky celosezónní výluce NHL, se připomněli dalším titulem.

Nicméně, poté přišla krize. Junioři dvakrát hráli o udržení a ani jednou nepostoupili do semifinále. V deseti čtvrtfinálových kláních devětkrát padli už v základní hrací době a inkasovali 46 branek. Jejich vypadnutí bylo jen otázkou, kolik prohrají tentokrát.

V lednu 2018 se situace změnila. Junioři se poprvé po dlouhé době dostali do semifinále a přes Finy postoupili až na nájezdy. Ve zbytku turnaje excelovali a nakonec vybojovali bronzovou medaili po neuvěřitelném obratu z 2:5 na 8:5.

Tento úspěch byl zlomovým momentem pro český hokej. Junioři se začali pravidelně dostávat do semifinále a předváděli výkony srovnatelné s velmocemi jako je Kanada. I když letos nedominují jako v minulém roce, stále jsou konkurenceschopní.

Důležitým faktorem úspěchu je také finanční podpora. Po sportovní stránce je ale ještě důležitější tradiční slet juniorů na přelomu roku. Sem nepřijíždějí „náhodní“ hráči, ale světová špička, která odhaluje, jak na tom kdo je a co ho čeká v budoucnu. Čeští junioři letos získali druhou medaili v řadě, což je nevídaný trend.

Aby se dalo hovořit o nezpochybnitelném trendu, musejí čeští junioři konkurovat zavedeným velmocím i na příštích šampionátech. Letos navíc čelili Rusku, vyobcovanému světovým hokejem kvůli Putinově válce, což je dodatečnou motivací. Větší vzpruha pro český hokej ve své samostatné historii zatím nebyla.