Ostapenková kritizuje sudího za narušení jejích zápasů, i když nemá oporu v pravidlech.

Ostapenková kritizuje sudího za narušení jejích zápasů, i když nemá oporu v pravidlech.

Karolína Plíšková, světová dvanáctka, nedokázala porazit Bělorusku Viktorii Azarenkovou na úvodním turnaji sezony. Její cesta turnajem skončila po třísetové bitvě, která byla plná dramatických momentů. V deváté hře rozhodujícího setu došlo k kontroverzi, když Plíšková si neodpustila komentář na adresu Azarenkové. Ostapenková, někdejší šampionka Roland Garros, se rozzuřila v domnění, že Běloruska zahrála míček až poté, co dopadl dvakrát. Rozhodčí Julii Kjendlieovou to však vůbec neznepokojovalo, ačkoli zpomalené záběry jasně potvrdily, že Azarenková stihla míček zahrát již po prvním dopadu. Plíšková se rozčílila a vyjádřila svůj nesouhlas s rozhodnutím rozhodčí. Ta však nebyla schopna na ni adekvátně zareagovat ani ji potrestat.

Ostapenková se následně vyjádřila, že už měla norskou rozhodčího na mušce z minulosti. Odkázala na finále v Linci, které si nikdy nezapomene. Po tomto utkání odmítla podat ruku Kjendlieové. V roce 2019 Ostapenková právě Kjendlieovou a její chyby vinila za svou porážku v Rakousku, kde v utkání o titul ve třech setech podlehla Američance Coco Gauffové.

Tato kontroverze na úvodním turnaji sezony ukazuje, že tenisové zápasy nejsou jen o fyzické připravenosti a dovednostech hráčů, ale také o spravedlivém rozhodování rozhodčích. V tomto případě se zdá, že Ostapenková měla důvod k nespokojenosti s rozhodnutím rozhodčího. Je důležité, aby bylo zajištěno spravedlivé a objektivní rozhodování, aby se minimalizovaly kontroverze a nespravedlnosti ve sportu.