Slovenský expert tvrdí, že naše budoucnost je lepší než u Čechů – třikrát bychom je porazili.

Slovenský expert tvrdí, že naše budoucnost je lepší než u Čechů – třikrát bychom je porazili.

Slovenská juniorská hokejová reprezentace nedávno zaznamenala úspěch na Mistrovství světa do 20 let, kde získala bronzovou medaili. Tento úspěch může být důležitým impulsem pro další rozvoj slovenského hokeje.

Slovensko se po porážce 2:6 se Slovenskem dokázalo vzpamatovat a postoupit ze třetího místa ve skupině. Ve čtvrtfinále překvapilo favorizovanou Kanadu výhrou 3:2, v semifinále podlehlo Švédsku a ve skvělém obratu z 2:5 na 8:5 porazilo Finsko a získalo bronz.

Slováci začali turnaj vítězstvími nad Švýcarskem a Norskem, ale ve finálním zápase ve skupině utrpěli debakl od Američanů 2:10. Ve čtvrtfinále s Finskem sice vyrovnali na 3:3, ale hned na začátku prodloužení inkasovali rozhodující gól.

Na letošním MS skončili Slováci na šestém místě, tedy o tři příčky za Českem. Bývalý obránce slovenské reprezentace Peter Valábik vyzval slovenské fanoušky, aby neztráceli naději.

Slováci čekají na postup ze čtvrtfinále na juniorském mistrovství již devět let. „Pokud chce kdokoliv získat zlato, musí od čtvrtfinále porazit tři silné soupeře. Na to kvalitu nemáme. Ale dokázali bychom třikrát porazit Čechy? Z mého pohledu určitě ano,“ prohlásil Valábik.

Slováci mají v nadcházejících letech světlejší budoucnost, protože na loňské draftu NHL bylo draftováno více slovenských hráčů než českých. „Více hráčů, především z ofenzivy, se v budoucích letech představí na šampionátu mužů. Útok máme rozhodně kvalitnější než Češi. To jsme v minulosti nemohli říct tak často,“ dodal Valábik.

Česká a slovenská juniorská reprezentace se potkají i na příštím MS do 20 let v Ottawě. Češi a Slováci se opět utkají ve skupině, kde budou také Švédové, Švýcaři a Kazachstán.