V etapě Dakaru skončil Macík na druhém místě, Loprais ztratil vedení v soutěži.

V etapě Dakaru skončil Macík na druhém místě, Loprais ztratil vedení v soutěži.

Dnes se konala etapa soutěže kamionů, která byla zkrácena o 30 km. V této etapě došlo ke změně lídra. Aleš Loprais ve voze Praga ztratil na vítězného Jana van Kasterena osm a půl minuty a obsadil třetí místo. Nizozemec v Ivecu se tak vrátil na první místo celkového pořadí, přičemž druhý je Martin Macík mladší s Ivecem. Podle neoficiálních informací mu ale hrozí penalizace ve výši 31 minut a 50 sekund. Čtvrtým je Jaroslav Vatř v Tatře.

Motocyklista Martin Michek skončil čtrnáctý v dnešní etapě, ale v celkovém pořadí se posunul na devátou pozici. Do čela soutěže se dostal dnešní vítěz José Ignacio Cornejo z továrního týmu Hondy. Chilan vede před Rossem Branchem z Botswany o pouhých 75 sekund.

V elitní kategorii automobilů Ultimate si Martin Prokop vybojoval desáté místo, díky čemuž se posunul kupředu v aktuálním průběžném pořadí. Automobilům vládl devítinásobný mistr světa v rallye Sébastien Loeb ve voze Prodrive, ale první příčku si udržel domácí Jazíd Rádžíhí v Toyotě.

Dnešní etapa byla tzv. maratonská, což znamená, že účastníci mohli opravovat své stroje pouze dvě hodiny před startem.

I přes velké problémy v dunách se závodu udržel jezdec Buggyry Daniel Stiblík. I přes dvě převrácení se jeho posádka dostala do cíle a „dopřála“ si dvouhodinový spánek. Dan Stiblík, Lukáš Kvasnica a Jiří Tomec byli poslední, kdo se v noci dostal z dunového pole a pokračují dál.

„Po druhém převrácení jsme byli rozhodnutí, že budeme nocovat v dunách. Ale nedalo nám to a přeci jen jsme to zkusili ještě jednou. Díky skvělé práci Lukáše jsme našli cestu z dun ven a po 40 km jsme byli zpátky na trati. Ve čtyři ráno jsme se dostali do cíle, kde jsme udělali rychlý servis a hned pokračovali na přejezd. Spali jsme asi 2 hodiny v autě,“ řekl Stiblík před startem čtvrté etapy.