Nizozemský celebrita propuštěn kvůli nevhodnému posílání zpráv a fotografií kolegyním

Nizozemský celebrita propuštěn kvůli nevhodnému posílání zpráv a fotografií kolegyním

Zákaz působení ve fotbale byl původně platný jen pro Nizozemsko, ale nedávno byla jeho působnost rozšířena na celý svět. Tuto informaci zveřejnila agentura Reuters.

Jedním z dotčených je padesátiletý bývalý fotbalista Marc Overmars, který byl loni v listopadu potrestán za to, že během svého působení ve vedení Ajaxu Amsterdam posílal kolegyním zprávy a fotografie sexuální povahy. V lednu 2022 kvůli tomu odstoupil z funkce, ale o měsíc později byl angažován v Antverpách.

Původně se tento trest vztahoval pouze na Nizozemsko, ale FIFA nedávno na žádost nizozemského svazu rozhodla, že bude platit i na celém světě. Overmars, který má smlouvu s Antverpami do roku 2026, se proti tomuto rozhodnutí může odvolat.

Tento krok FIFA je součástí snahy o zajištění fair play a dodržování etických standardů ve světovém fotbale. Zákaz působení ve fotbale je jedním z nejpřísnějších trestů, který může být udělen za porušení pravidel a narušení integrity sportu.

Tato novinka vyvolala různé reakce ve fotbalovém světě. Někteří lidé vítají rozšíření působnosti tohoto zákazu, protože věří, že je důležité potrestat takové chování a chránit integritu sportu. Na druhou stranu existují i názory, které se domnívají, že trest by měl být individuálně posuzován a že by měl být přiměřený danému přestupku.

Je zřejmé, že FIFA se snaží udělat kroky směrem k větší transparentnosti a spravedlnosti ve fotbale. Rozšíření působnosti zákazu působení ve fotbale je jedním z opatření, které má pomoci dosáhnout tohoto cíle. Je však otázkou, jaký bude výsledek odvolání Overmase a jak se tato situace bude dále vyvíjet.