Australská tenistka nezískala kartu na domácí grandslam, vyjadřuje své zklamání

Australská tenistka nezískala kartu na domácí grandslam, vyjadřuje své zklamání

Zkušená tenisová veteránka Anastasia Rodionová se narodila v Rusku, ale od roku 2014 reprezentuje Austrálii, kam se s rodinou odstěhovala. V průběhu své kariéry se jí dosud nepodařilo dostat do první stovky singlového žebříčku, ale tento týden se poprvé dostala na 105. místo a stala se australskou jedničkou.

Po těžkém zranění zápěstí, které ji připravilo o polovinu sezóny 2022 a propadla se až na 400. místo žebříčku, je to pro ni velká satisfakce. Doufala, že se australský svaz rozhodne udělit jí divokou kartu do hlavní fáze Australian Open, ale bohužel se tak nestalo. Svaz dal přednost australské dvojce Kimberly Birrelové, trojce Olivii Gadecké nebo až šesté nejlepší Darje Sevilleové.

Rodionová odmítá, že by za důvody rozhodnutí Australské tenisové federace byl její věk. Ve 34 letech už patří mezi veteránky na okruhu. „Měla jsem skvělý rok. Udělala jsem všechno, co jsem mohla, abych si volnou kartu zasloužila. Prostě jsem jim nepadla do oka,“ okomentovala situaci Rodionová.

Problém má s tím, že ji svaz neupozornil předem a udělení poslední karty protahoval až po turnaji v Brisbane, kde se měla ukázat aktuální forma tenistek. Tam došla až do osmifinále, porazila dvě hráčky první stovky, Italku Martinu Trevisanovou nebo bývalou vítězku melbournského grandslamu, Američanku Sofii Keninovou.

„Australská jednička tak musela hrát kvalifikaci, ale v ní pod tíhou emocí vyhořela. Poměrem 6:3 a 6:4 ji porazila 145. hráčka světa Francouzka Leolia Jeanjeanová. „Nejvíc mě na tom mrzí, že jsem tímto výsledkem udělala Australské tenisové federaci takovou radost. Jsou teď určitě spokojení,“ dodala.

Není ale sama. Zastal se ji například i krajan Joe Millman. Někdejší čtvrtfinalista US Open také neúspěšně bojoval v kvalifikaci. „Nemůžete být nejlepší tenistkou Austrálie a být takhle přehlédnutá. Vždyť loni vyhrála neuvěřitelných 78 zápasů, bojovala, dala do toho všechno. Tohle rozhodnutí nechápu,“ divil se Millman.