Bayern Munich pays tribute to legendary Beckenbauer with victory over Hoffenheim

Bayern Munich pays tribute to legendary Beckenbauer with victory over Hoffenheim

Bundesliga je nejvyšší fotbalovou soutěží v Německu, která se hraje od roku 1963. Jejím nejúspěšnějším klubem je Bayern Mnichov, který získal již 31 titulů mistra Německa. Dalšími úspěšnými kluby jsou Borussia Dortmund, Hamburger SV a Borussia Mönchengladbach.

V neděli 30. ledna 2022 zemřel ve věku 78 let německý fotbalový obránce Franz Beckenbauer. Během své kariéry získal kompletní sadu medailí z mistrovství světa a jako trenér přidal zlato a stříbro. S Bayernem Mnichov jako hráč ovládl čtyřikrát bundesligu a třikrát Pohár mistrů.

Před zápasem Bayernu s Hoffenheimem hráči Bayernu uctili památku zesnulé hvězdy rozcvičkou v tričkách s nápisem „Díky, Franzi“ a číslem pět, které Beckenbauer nosil. Trikoty budou posléze podepsány a vydraženy ve prospěch charitativní nadace slavného obránce. Nápis „Díky, Franzi“ měli hráči posléze i na zápasových dresech.

Týmy pak nastoupily na trávník za tónů písně „Gute Freunde kann niemand trennen“ (Dobré přátele nic nerozdělí), kterou Beckenbauer nazpíval v roce 1966. Ve středovém kruhu byla navíc Beckenbauerova obří fotografie.

Zápasu poté předcházela minuta ticha, která se bude držet i při zbývajících víkendových zápasech kola. Rozhodčí i hráči Bayernu s Hoffenheimem, za který obránce Pavel Kadeřábek odehrál celý zápas, nastoupili s černými páskami.

Další rozloučení s Beckenbauerem Bayern plánuje na páteční tiskové konferenci od 15 hodin v Allianz Areně.

V samotném zápase Bayern porazil Hoffenheim výsledkem 3:0. První gól vstřelil Jamal Musiala v 18. minutě. Bayern tak skóroval v 65. domácím utkání za sebou a postaral se o nový bundesligový rekord. Naposledy mnichovský celek v nejvyšší soutěži vyšel na svém stadionu střelecky naprázdno v únoru 2020 při bezbrankové remíze s Lipskem.

Po přestávce Bayern přežil několik šancí Hoffenheimu včetně břevna Maximiliana Beiera a v 70. minutě Musiala rozhodl. Hosté poté přišli o vyloučeného Grischu Promela a konečnou podobu výsledku dal v nastavení Harry Kane. Bayern díky vítězství snížil na druhém místě tabulky ztrátu na vedoucí Leverkusen na jediný bod.

V anglické Premier League se hrál zápas mezi Burnley a Lutonem, který skončil remízou 1:1. V tabulce soutěže vede Liverpool před Aston Villou a Manchesterem City.

Ve francouzské Ligue 1 se hrál zápas mezi Marseille a Štrasburkem, který skončil remízou 1:1. V tabulce soutěže vede Paris St. Germain před Nice a Monak