Dva české taneční páry se umístila v první desítce na Mistrovství Evropy. Taschlerovi obsadili sedmé místo, zatímco Mrázkovi skončili na deváté příčce.

Dva české taneční páry se umístila v první desítce na Mistrovství Evropy. Taschlerovi obsadili sedmé místo, zatímco Mrázkovi skončili na deváté příčce.

Taschlerovi si ve volném tanci vylepšili sezonní maximum, ale v těsném souboji s nejbližšími konkurenty lehce ztratili a pátou příčku z rytmického tance neudrželi. Po loňské šesté pozici si o jedno místo pohoršili, od páté pozice je dělilo šest desetin bodu. „Jsem spokojeni s tím, co jsme zajeli. Byla tam chybíčka v piruetě, která nás stála to místo, kde jsme byli. Musíme být šťastní za to, že jsme vůbec tady. Ale chtěli jsme víc, ve finále nás to mrzí,“ řekl Taschler v on-line rozhovoru s českými novináři.

Připomněl dlouhou pauzu, kterou měli na podzim kvůli jeho únavové zlomenině obratle. Na ME se připravovali zhruba měsíc. „Je zázrak, že jsme tady na tom ledě stáli. Do sezony jsme šli s tím, že budeme na Evropě bojovat minimálně o ten bronz, ale vyvinulo se to jinak. Musíme se soustředit na svět, máme další dva měsíce na trénink,“ doplnil Taschler.

Návrat na led po zranění byl pro něj krušný, ale přímo na ME omezení necítil. „Maximálně párkrát po tréninku to bylo ztuhlé, ale máme tady super fyzioterapeutku, která mi pomáhala záda uvolnit. Makám na tom každý den,“ řekl. Pauza se podepsala na kondici i na zautomatizování programů. Museli vyměnit zvedačku v rytmickém tanci. „Ztrácíme tam skoro dva body, protože jsme kvůli těm zádům museli dát místo ní jednodušší. Pro mistrovství světa ji vrátíme,“ dodal Taschler.

Juniorští mistři světa Mrázkovi chybovali v krokové pasáži na jedné noze, kdy partner zakolísal. „Šel jsem tam na zoubek. Pořádně nevím, co se stalo, musím se podívat na video,“ komentoval Mrázek kritický okamžik.

I kvůli tomu měli se sestrou jedenáctý volný tanec, ale náskok po rytmickém tanci je při premiéře na velké seniorské akci udržel na deváté příčce. „Neměli jsme před šampionátem žádný cíl. Výsledek je to vcelku slušný, i když ta chyba samozřejmě mrzí. Ještě s tím, že jsme tohle nikdy v tréninku neudělali. Doufáme, že ještě naše kariéra bude dlouhá. Tohle jsou chyby, ze kterých se musíme poučit, abychom je příště už neudělali,“ dodala Mrázková.

Dva páry v nejlepší evropské desítce měly české barvy naposledy v Göteborgu 1980. Po 44 letech to zopakovaly současné naděje. „Je to super výsledek. Ukazuje to i směr toho bruslení, že bychom se měli ještě víc soustředit na párové kategorie a ještě více je rozv