Mladá závodnice na Dakar překonala těžkou etapu a způsobila problémy favoritům kvůli otravě.

Mladá závodnice na Dakar překonala těžkou etapu a způsobila problémy favoritům kvůli otravě.

Aliyyah Kolocová, mladá závodnice původem ze Seychel a narodila se v Dubaji, má s Českem společného více, než by se mohlo zdát. Jejím otcem je Martin Koloc, dvojnásobný nejlepší evropský trucker, který je šéfem týmu Buggyra ZM Racing. Tento tým má svou dakarskou základnu v Roudnici na Labem a právě Kolocovi ho vedou.

Aliyyah se dlouho věnovala tenisu spolu se svou sestrou, ale kvůli zdravotním problémům musely obě sestry tenis opustit. Nicméně díky těmto problémům objevily v sobě tatovy rychlé geny.

Aliyyah Kolocová už si vyzkoušela závodit na okruzích v tahačích a také v sérii EuroNASCAR. Loni bojovala o titul šampionů třídy GT4 v rámci vytrvalostního seriálu 24H Series spolu s Davidem Vršeckým a Adamem Lackem.

Její největší láskou jsou však dálkové soutěže. Loni debutovala na Dakaru ve třídě T3, což jsou speciální lehké vozidla. Letos přešla do nejrychlejší třídy automobilů Ultimate. Aliyyah Kolocová pilotuje vůz RedLined.

Vedle závodění si Aliyyah vyzkoušela i roli mechanika. V druhé etapě Dakaru jí na voze prasklo přední zavěšení. Byl to nešťastný technický problém, kterému se nedalo zabránit. Nicméně tato zkušenost byla pro ni velmi cenná a její navigátor Sébastien Delaunay jí při opravě hodně naučil.

Start Aliyyah Kolocové na letošní Rallye Dakar visel na vlásku, protože jen pár dní před ním prodělala dvě chirurgické zákroky na noze. Měli obavy, zda to stihne doléčit, ale nakonec se to podařilo. Je to tvrdá holka, jak o ní řekl její otec Martin Koloc.

Aliyyah Kolocová se během šesté etapy Dakaru držela mezi světovou elitou a dokázala porazit celou řadu továrních pilotů. Byla velmi potěšena tím, že se dostala až do bivaku, kde nocovaly velké hvězdy Dakaru, a že se s nimi na trati dokázala pomáhat.

V poušti Empty Quarter potvrdila, že jí jízda v dunách jde nejlépe. Má s pískem nejvíce zkušeností a má ho nejraději. Byla velmi překvapená výsledkem této etapy.

Aliyyah Kolocová se chce i nadále měřit s nejlepšími jezdci dálkových soutěží a doufá, že bude úspěšná i v druhé polovině Rallye Dakar.