Vondroušová končí po debaklu, Nosková vystřílela Bouzkovou

Vondroušová končí po debaklu, Nosková vystřílela Bouzkovou

Vít Kopřiva, český tenista, se v prvním kole Australian Open utkal s Američanem Sebastianem Kordou. Kopřiva postoupil z kvalifikace, ale i přes tříhodinovou bitvu nakonec prohrál s 29. hráčem světa v pěti setech. Dalším českým tenistou, který se účastní turnaje, je osmnáctiletý Jakub Menšík, který bojuje s Kanaďanem Denisem Shapovalovem. Kateřina Siniaková narazí v úvodním zápase na Rumunku Jaqueline Cristianovou a Linda Fruhvirtová se utká s desátou nasazenou Beatriz Haddadovou Maiaovou z Brazílie.

Pro Markétu Vondroušovou byl letošní výsledek na Australian Open nejhorší za poslední čtyři roky. V minulé sezóně se probojovala do třetího kola, jejím maximem zde bylo osmifinále z roku 2021. V souboji s Ukrajinkou Jastremskou ztratila Vondroušová pětkrát servis a zahrála jen pět vítězných míčů. Jastremská jich naopak zaznamenala 26. Vondroušová naposledy neprošla přes úvodní kolo grandslamu v roce 2020 na Roland Garros.

Vondroušová, která vstoupila do sezony na United Cupu smíšených týmů, začala duel proti Jastremské dvěma ztracenými servisy. Už v prvním setu se dostala do manka 0:5, který nedokázala dohnat. I ve druhé sadě se jí nedařilo na podání a Jastremská získala vedení 5:1. Vondroušová sice odvrátila dva mečboly, ale ten třetí už Jastremská zužitkovala po hodině a 17 minutách hry.

Ukrajinská tenistka Jastremská se ve třetím kole utká s Francouzkou Varvarou Gračovou. Devatenáctiletá česká tenistka Linda Nosková oplatila krajance Bouzkové předchozí dvě porážky a při svém debutu v hlavní soutěži Australian Open zaznamenala první vítězství. Nosková přehrála Bouzkovou poměrem vítězných míčů 35:16. Ve druhém kole se utká s Francouzkou Fionou Ferroovou nebo Američankou McCartney Kesslerovou.

Vít Kopřiva, šestadvacetiletý český tenista, se při svém debutu v hlavní soutěži grandslamu na Australian Open pokusil o nečekaný obrat. S favorizovaným Kordou sice prohrál první dva sety, ale dokázal srovnat a v rozhodující páté sadě vedl 2:0. Obránce loňského čtvrtfinále Korda ale od té chvíle dovolil Kopřivovi jen pět fiftýnů, získal zbývajících šest her a dotáhl duel k postupu.

V ženské dvouhře prvního kola Australian Open se odehrálo několik dalších zápasů. Jastremská (Ukrajina) porazila Vondroušovou (ČR) 6:1, 6:2, Nosková (ČR) porazila Bouzkovou (ČR) 6:1, 7:5, Gauffová (