Djokovič otevřeně hovoří o incidentu s Američanem, který si s ním dělal legraci.

Djokovič otevřeně hovoří o incidentu s Američanem, který si s ním dělal legraci.

Americký tenista Shelton se v nedávném turnaji v New Yorku poprvé ukázal ve své plné síle a ve svých dvaceti letech se probojoval až do grandslamového semifinále. Po čtvrtfinálové výhře nad krajanem Tiafoem upoutal pozornost neobvyklou oslavou, kdy si dal ruku k uchu a poté razantně zavěsil imaginární telefon. Nicméně, když ho Djokovič ve semifinále porazil ve třech setech, Sheltonova oslava mu nebyla příjemná. Djokovič na ni reagoval a napodobil ji, což vyvolalo nelibost u části publika i tenisových expertů.

Shelton na setkání u sítě nepůsobil příliš spokojeně a Djokovičovi jen podal ruku a „propíchl“ ho dlouhým zamračeným pohledem. Na tiskové konferenci byl pak smířlivější a uvedl, že nemá rád, když mu lidé na sociálních sítích říkají, jak může nebo nemůže slavit. Podle něj si každý hráč po výhře zaslouží dělat, co se mu zamane. Djokovič naopak nevnímal žádný problém a řekl, že se mu Sheltonova oslava líbila a napodobil ji.

Nicméně, v Melbourne před startem Australian Open Djokovič přiznal, že měl odlišné důvody pro svou reakci. Tvrdil, že to byla jeho reakce na provokace, které přišly z druhé strany, a že Shelton se nechoval slušně a s respektem.

Po incidentu v New Yorku se rozpoutala debata o tom, zda si Djokovič podobné chování neměl odpustit. Někteří tvrdili, že bylo trochu dětinské a překvapující, zatímco jiní upozorňovali na arogantní vystupování Sheltona během turnaje i ve finále.

Djokovič se obvykle k mladým hráčům chová velmi vstřícně a snaží se jim pomáhat, což zažili například Lehečka s Menšíkem. I v Melbourne po zápase s osmnáctiletým Prižmičem ho chválil a vyzýval diváky, aby mu aplaudovali. Djokovič zažil nejtěžší první kolo Australian Open ve své kariéře, ale nakonec vyhrál a postoupil do dalšího kola.

Shelton také postoupil do druhého kola, když porazil španělského hráče Bautistu-Aguta ve třech setech. Když byl na pře s Djokovičem po zápase tázán, nechtěl se příliš vyjadřovat a uvedl, že nemá už k tomu co říct a chce se dívat dopředu.