Turecký ministr označil snahu Izraelce o ukončení války za odporné gesto.

Turecký ministr označil snahu Izraelce o ukončení války za odporné gesto.

Osminásobný reprezentant byl po výslechu propuštěn a podle izraelského ministerstva zahraničí se dnes vrátí do vlasti. Jedná se o fotbalistu Jehezkela, který v nedělním utkání proti Trabzonsporu vyrovnal na 1:1 a do kamery ukázal nápis na obvazu ruky s textem „100 dnů, 7.10.“ a Davidovou hvězdou.

V neděli to bylo právě 100 dnů od teroristického útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael. Gesto Jehezkela je považováno za provokaci, protože Turecko odsuzuje izraelské odvetné útoky a výrazně podporuje Palestinu.

Ministr spravedlnosti Yilmaz Tunc označil Jehezkela za „odporné gesto podporující izraelský masakr v Gaze“ a dodal, že fotbalista je vyšetřován kvůli podezření z „otevřeného podněcování veřejnosti k projevům nenávisti a nepřátelství“.

Antalyaspor uvedl, že Jehezkela suspendoval a s právníky prověřuje možnost, jak ukončit jeho smlouvu. Osmadvacetiletý křídelní hráč přišel do klubu loni v září a podepsal tříletý kontrakt.

Během výslechu na policii Jehezkel odmítl, že by chtěl svým gestem provokovat. Uvedl, že není pro válku a chce, aby tato záležitost po 100 dnech skončila. Dodal, že se od svého příchodu do klubu neangažoval v ničem týkajícím se politiky a nikdy tady neprojevil k nikomu neúctu. Chtěl jen poukázat na to, že by válka měla skončit.

Jehezkelovo zadržení na druhou stranu vyvolalo pobouření v Izraeli. Bývalý premiér Naftali Bennet na sociální síti napsal: „Styď se, turecká vládo.“

Izrael útočí na Gazu od 7. října, kdy hnutí Hamás zabilo na 1200 lidí a 240 dalších uneslo. V Gaze od té doby zemřelo na 24 000 lidí, včetně tisíců dětí. Téměř všichni tamní Palestinci museli opustit své domovy.

Hamás a další ozbrojené skupiny dodnes zadržují kolem 130 rukojmích, až několik desítek z nich je ale už zřejmě po smrti.