Zranění Herzoga na Annapurně: Ztráta téměř všech prstů, přesto oceněn Redfordem Francie

Zranění Herzoga na Annapurně: Ztráta téměř všech prstů, přesto oceněn Redfordem Francie

V červnu 1950 se Maurice Herzog společně s Louisem Lachenalem pokusili zdolat vrchol Annapurny I, hory vysoké 8091 metrů. Jejich výstup byl plný dramatických okolností, jako nedostatek kyslíku, nedostatečné oblečení a nedostatek vybavení ve stanu. Navíc se blížil obávaný monzun. K tomu všemu Herzog ztratil rukavici a zapomněl si vzít náhradní. To vedlo k tomu, že oba horolezci přišli o téměř všechny prsty na rukou i nohou.

Naštěstí jim museli pomoci další dva horolezci, kteří je doprovázeli. Tato událost vzbudila obrovskou senzaci a fotografie Herzoga, který drží francouzskou trikolóru upevněnou na konci sekerky na led, se rozšířila po celém světě.

Herzog se tak stal jedním z francouzských hrdinů, které země potřebovala po trpké zkušenosti z okupace. Po návratu do Francie se Herzog stal známým jako filmový herec a byl nazýván „naším Lindberghem, naším Redfordem“. V roce 1959 se stal ministrem sportu a později i starostou alpského města Chamonix. Byl také členem Mezinárodního olympijského výboru od roku 1970.

Herzog napsal několik knih o svém životě, přičemž jeho první kniha Annapurna se stala bestsellerem a prodala se v 11 milionech kusů, což je rekord mezi publikacemi o horolezectví. Byl nositelem řady ocenění, včetně Řádu čestné legie, nejvyššího francouzského státního vyznamenání. Zemřel v roce 2012 ve věku 93 let.

Po jejich úspěšném výstupu na Annapurnu bylo zbývajících třináct osmitisícovek zdoláno během necelých čtrnácti let. Nejvyšší hora světa, Mount Everest, byla zdolána jako druhá o tři roky později. Nejdéle odolávala hora Šiša Pangma, která byla zdolána až v květnu 1964.