Reakce na vyřazení Izraele IIHF, s odezvou NHL a Holíka

Reakce na vyřazení Izraele IIHF, s odezvou NHL a Holíka

Mezinárodní federace IIHF (International Ice Hockey Federation) nedávno vydala kontroverzní rozhodnutí a vyloučila všechny izraelské reprezentace ze svých šampionátů. Důvodem byly údajné bezpečnostní obavy, které však nebyly blíže specifikovány. Toto rozhodnutí připomíná podobný případ, kdy bylo Rusko s Běloruskem vyřazeno poté, co ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazi na Ukrajinu.

Ve svém prohlášení IIHF nezmínila ani slovo o probíhající válce v Pásmu Gazy mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás, které při svém vpádu na izraelské území zabilo stovky civilistů. Federace také neupřesnila, zda některé země odmítly hrát proti Izraeli. Rozhodnutí bylo prý přijato po „diskusi se zúčastněnými zeměmi a pořadateli“ a platí, dokud nebude možné zajistit bezpečnost a pohodlí všech účastníků, včetně Izraele.

Konkrétně se toto vyřazení týká blížícího se divizního mistrovství světa dvacítek. Původně měl tento turnaj hostit Izrael, ale nakonec jej převzalo Bulharsko. Vedle Bulharska se o postup na mistrovství světa budou utkávat také Mexiko, Nový Zéland, Turecko a Kyrgyzstán.

Pro izraelské hokejisty je vrcholem sezony dubnový seniorský šampionát čtvrté kategorie v Srbsku. Nicméně není jisté, zda se ho dočkají. Mezi účastníky tohoto turnaje jsou i Spojené arabské emiráty.

Izraelský hokej se chce proti tomuto vyřazení bránit u Sportovního arbitrážního soudu a označuje ho za antisemitské. Na podporu Izraele vystoupila i severoamerická NHL (National Hockey League), která má ve světovém hokeji silný hlas. NHL žádá IIHF o co nejrychlejší vyřešení bezpečnostních obav, aby izraelské reprezentace nebyly nespravedlivě vyloučeny z budoucích akcí.

Bývalý český reprezentant Bobby Holík, který se proslavil jako nesmlouvavý defenzivní centr v NHL, také vystoupil proti tomuto rozhodnutí IIHF. Holík patří mezi hlasité podporovatele státu Izrael a dokonce trénoval izraelské hokejové reprezentace v minulosti. Kritizoval IIHF za to, že se skrývá za výmluvou bezpečnosti a vzkázal jim, aby pracovali tvrději a utratili více peněz.

Rozhodnutí IIHF vyvolalo rozhořčení také u Marca Thiessena, konzervativního sloupkaře listu Washington Post. Vzkázal federaci, že je to ostuda, že vyřazuje Izrael z mezinárodního soutěžení a skrývá se za výmluvou bezpečnosti.

Celá situace ukazuje, jak politika může ovlivňovat sportovní události a rozhodnutí mezinárodních federací. Izraelský h